Gdy temperatura za oknem zbliża się (a nawet przekracza!) 30 stopni, warto sięgnąć po lekkie i orzeźwiające dania, które z powodzeniem zastąpią tradycyjny obiad. Ta sycąca sałatka na upały z pewnością zadowoli nawet najbardziej wymagających smakoszy. Podaj ją samodzielnie lub jako dodatek do mięs i warzyw z grilla.
Sycąca sałatka na upały
Składniki
- 150 g kuskusu
- pestki z 1 granata
- 2 ogórki gruntowe
- garść listków mięty
- 1 dojrzały pomidor
- oliwa z oliwek
- sól, pieprz
Składniki
- 150 g kuskusu
- pestki z 1 granata
- 2 ogórki gruntowe
- garść listków mięty
- 1 dojrzały pomidor
- oliwa z oliwek
- sól, pieprz

Etapy przygotowania
Kuskus przesyp do miski. Dopraw solą i pieprzem oraz łyżką oliwy. Zalej go wrzątkiem tak, aby woda przykryła go na około 0,5 cm. Przykryj folią spożywczą lub pokrywką i odstaw na około 10-15 minut, aby kuskus wchłonął cały płyn.
Miętę pokrój w cienkie paseczki. Ogórki oraz pomidora pokrój w grubą kostkę.
Gotowy kuskus wymieszaj przy pomocy widelca, aby nie powstały w nim grudki. Dodaj miętę, ogórka, pomidora oraz pestki granatu. Całość dopraw solą i pieprzem oraz skrop dużą ilością oliwy z oliwek. Dokładnie wymieszaj i natychmiast podawaj.
Przepis w Waszym wykonaniu (1)


Komentarze do przepisu (1)
Ostatnio komentowane przepisy

Polecam.
- Wielkanoc
- Impreza
- Polska
- Bez cukru
- Wegetariańskie
- Warzywa
- Ziemniaki
- Nabiał
- Ser
- Jogurt
- Mleko
- Przyprawy
- Pierogi
- Dla zdrowia
Odsłon: 192

Polecam. Każdy pomysł dobry na wykorzystanie tego co zostaje w lodówce.
- Wielkanoc
- Impreza
- Polska
- Bez cukru
- Dla dzieci
- Warzywa
- Nabiał
- Mięso
- Kurczak
- Przyprawy
- Kolendra
- Dla zdrowia
Odsłon: 248

Prosty przepis na smaczne i zdrowe domowe chrupkie pieczywo. Składa się jedyn...
Odsłon: 136
Ostatnio komentowane przepisy

Polecam.
- Wielkanoc
- Impreza
- Polska
- Bez cukru
- Wegetariańskie
- Warzywa
- Ziemniaki
- Nabiał
- Ser
- Jogurt
- Mleko
- Przyprawy
- Pierogi
- Dla zdrowia
Odsłon: 192

Polecam. Każdy pomysł dobry na wykorzystanie tego co zostaje w lodówce.
- Wielkanoc
- Impreza
- Polska
- Bez cukru
- Dla dzieci
- Warzywa
- Nabiał
- Mięso
- Kurczak
- Przyprawy
- Kolendra
- Dla zdrowia
Odsłon: 248

Prosty przepis na smaczne i zdrowe domowe chrupkie pieczywo. Składa się jedyn...
Odsłon: 136



Składniki
- 150 g kuskusu
- pestki z 1 granata
- 2 ogórki gruntowe
- garść listków mięty
- 1 dojrzały pomidor
- oliwa z oliwek
- sól, pieprz
Kuskus przesyp do miski. Dopraw solą i pieprzem oraz łyżką oliwy. Zalej go wrzątkiem tak, aby woda przykryła go na około 0,5 cm. Przykryj folią spożywczą lub pokrywką i odstaw na około 10-15 minut, aby kuskus wchłonął cały płyn.
Miętę pokrój w cienkie paseczki. Ogórki oraz pomidora pokrój w grubą kostkę.
Gotowy kuskus wymieszaj przy pomocy widelca, aby nie powstały w nim grudki. Dodaj miętę, ogórka, pomidora oraz pestki granatu. Całość dopraw solą i pieprzem oraz skrop dużą ilością oliwy z oliwek. Dokładnie wymieszaj i natychmiast podawaj.
Pyszna sałatka , to prawda przy takich upałach lekkie sałatki to dobry pomysł.;)