Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sałatka jarzynowa to obowiązkowa pozycja na świątecznym stole. Dla wielu osób to smak dzieciństwa. Sałatka stanowiła bowiem niezwykle popularne danie w czasach PRL-u – gdy na półkach sklepowych brakowało mnóstwa towarów, ale warzywa były stosunkowo łatwo dostępne. Dziś wracamy do tego dania z sentymentem, wzbogacając je o luksusowe niegdyś składniki. Wariantów jego przygotowania jest bardzo wiele. Na Wigilię Bożego Narodzenia w wielu domach wciąż królują potrawy jarskie, więc i sałatka składa się wyłącznie z warzyw z odrobiną majonezu. Sałatka wielkanocna zaś obowiązkowo zawiera jajka, a często też mięsną wkładkę. Oto jedna z propozycji przyrządzenia świątecznej sałatki.
Taki miodownik uwielbiają wszyscy, pachnący goździkami i cynamonem. W odświęt...
Odsłon: 5237
Sałatka do obiadu. Pasuje i do mięsa i do ryby. Może być też samodzielną prze...
Odsłon: 812
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 11648
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 5035
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 1281
Taki miodownik uwielbiają wszyscy, pachnący goździkami i cynamonem. W odświęt...
Odsłon: 5237
Sałatka do obiadu. Pasuje i do mięsa i do ryby. Może być też samodzielną prze...
Odsłon: 812
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 11648
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 5035
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 1281
Składniki
Obierz i ugotuj warzywa (wybierz te średniej wielkości). Gdy przestygną, pokrój je w drobną kostkę.
Pokrój w kostkę ogórki, szynkę i jaja ugotowane na twardo. Wymieszaj w misce z pokrojonymi warzywami.
Dodaj do miski majonez, chrzan i przyprawy. Wymieszaj wszystkie składniki. Pamiętaj, że potrzeba czasu, by ich smaki się „przegryzły” – uważaj, by nie dodać zbyt wiele przypraw w chwili przyrządzania sałatki wielkanocnej. Wstaw ją do lodówki na kilka godzin. Dopiero po tym czasie sprawdź, czy smak jest satysfakcjonujący. Dopraw w razie potrzeby i udekoruj koperkiem.