Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sałatka jarzynowa to obowiązkowa pozycja na świątecznym stole. Dla wielu osób to smak dzieciństwa. Sałatka stanowiła bowiem niezwykle popularne danie w czasach PRL-u – gdy na półkach sklepowych brakowało mnóstwa towarów, ale warzywa były stosunkowo łatwo dostępne. Dziś wracamy do tego dania z sentymentem, wzbogacając je o luksusowe niegdyś składniki. Wariantów jego przygotowania jest bardzo wiele. Na Wigilię Bożego Narodzenia w wielu domach wciąż królują potrawy jarskie, więc i sałatka składa się wyłącznie z warzyw z odrobiną majonezu. Sałatka wielkanocna zaś obowiązkowo zawiera jajka, a często też mięsną wkładkę. Oto jedna z propozycji przyrządzenia świątecznej sałatki.
Sałatka z tuńczyka z rzodkiewką to doskonałe z pieczonymi ziemniakiem to dosk...
Odsłon: 272
Polecam, pyszna zupa.
Odsłon: 1368
Prosta do przygotowania sałatka, idealna na różne okazje. Jest smaczna i kolo...
Odsłon: 4251
Sałatka z tuńczyka z rzodkiewką to doskonałe z pieczonymi ziemniakiem to dosk...
Odsłon: 272
Polecam, pyszna zupa.
Odsłon: 1368
Prosta do przygotowania sałatka, idealna na różne okazje. Jest smaczna i kolo...
Odsłon: 4251
Składniki
Obierz i ugotuj warzywa (wybierz te średniej wielkości). Gdy przestygną, pokrój je w drobną kostkę.
Pokrój w kostkę ogórki, szynkę i jaja ugotowane na twardo. Wymieszaj w misce z pokrojonymi warzywami.
Dodaj do miski majonez, chrzan i przyprawy. Wymieszaj wszystkie składniki. Pamiętaj, że potrzeba czasu, by ich smaki się „przegryzły” – uważaj, by nie dodać zbyt wiele przypraw w chwili przyrządzania sałatki wielkanocnej. Wstaw ją do lodówki na kilka godzin. Dopiero po tym czasie sprawdź, czy smak jest satysfakcjonujący. Dopraw w razie potrzeby i udekoruj koperkiem.