Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Nie masz pomysłu na lekki posiłek? Co powiesz na szybką sałatkę na kolację? Kolorowa przekąska z gotowanymi brokułami i pomidorami jest smaczna i pożywna. Jajka i majonez sprawiają, że sałatka jest bardziej delikatna i kremowa.
Pieczenie, zdobienie pierniczków to cudowna zabawa dla dzieci i dorosłych. Z...
Odsłon: 417
Pieczenie, zdobienie pierniczków to cudowna zabawa dla dzieci i dorosłych. Z...
Odsłon: 417
Składniki
Umyj i osusz warzywa. Pomidory pokrój w kostkę. Możesz użyć pomidorków koktajlowych lub innych, które mają zwarty miąższ i są mniej wodniste. Jajka zalej zimną wodą, doprowadź do wrzenia i gotuj 8 minut. Następnie umieść jajka w lodowatej wodzie na 3-5 minut i zostaw do ostygnięcia. Po tym czasie wyjmij, obierz i pokrój w kostkę lub na ćwiartki. Brokuły podziel na różyczki na jeden kęs. Zagotuj 1-1,5 l wody, dodaj ½ łyżeczki soli i wrzuć brokuły. Poczekaj, aż woda ponownie się zagotuje. Brokuły gotuj kilka minut, aby były miękkie, ale nie rozpadały się. Przełóż brokuły na sito, przelej zimną wodą i odstaw do ostygnięcia.
Umieść w misce ugotowane brokuły, pokrojone pomidory i jajka. Dodaj łyżkę majonezu, dopraw solą i czarnym pieprzem, po czym delikatnie wymieszaj. Podawaj sałatkę od razu lub po 30 minutowym schłodzeniu w lodówce. Udekoruj sałatkę łyżeczką musztardy francuskiej i natką pietruszki.