Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Dzisiaj zapraszam na błyskawiczną sałatkę z makaronem orzo, szynką i warzywami. Świetnie sprawdzi się i na imprezie, i jako lekki obiad do zjedzenia w pracy. Szybka, pyszna, pożywna i kolorowa – mój ulubiony rodzaj sałatki!
Papryka pieczona z cebulą może być spożyta na mnóstwo sposobów: od podania ja...
Odsłon: 131
Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...
Odsłon: 1593
Chciałam się podzielić z Wami fajnym i prostym sposobem obierania jajek. Taki...
Odsłon: 336
Papryka pieczona z cebulą może być spożyta na mnóstwo sposobów: od podania ja...
Odsłon: 131
Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...
Odsłon: 1593
Chciałam się podzielić z Wami fajnym i prostym sposobem obierania jajek. Taki...
Odsłon: 336
Składniki
Przygotuj 250 g makaronu orzo według zaleceń producenta. Ja wrzuciłem mój go wrzącej, osolonej wody i ugotowałem do miękkości, przez 10 – 12 minut. Po tym czasie zdjąłem go z ognia, odcedziłem i przelałem zimną wodą, żeby zatrzymać proces gotowania. Przygotowany makaron odstaw do lekkiego przestudzenia.
Usuń gniazdo nasienne z jednej małej papryki i pokrój ją w drobną, około półcentymetrową kostkę. Podobnie pokrój 5 średnich ogórków konserwowych. 130 g szynki w plastrach pokrój w około centymetrowe kwadraty. Na końcu drobno posiekaj niewielki pęczek szczypiorku.
Do dużej miski przełóż makaron, paprykę, jedną małą puszkę kukurydzy, ogórki, szynkę i czubatą łyżkę szczypiorku. Następnie dodaj po 100 g majonezu i jogurtu greckiego. Sałatkę dopraw solidną szczyptą mielonego czarnego pieprzu i wymieszaj do równego rozprowadzenia składników. Przełóż sałatkę do miski, w której ją podasz, i posyp jej wierzch odrobiną pokrojonego wcześniej szczypiorku.
Smacznego!