Do góry

Sałatki Przepis na:

Tradycyjna sałatka jarzynowa

Tradycyjna sałatka jarzynowa

Autor:

Przepisów i artykułów: 32 Ocena: 161

Dodano:

Odsłon: 1161

Najlepszy przepis na pełną smaku w pełni tradycyjną sałatkę jarzynową. Ważne jest aby marchewka, pietruszka i seler nie pochodziły z puszki czy słoika. Idealnie aby warzywa pochodziły z wcześniej przygotowanego rosołu. Wody po ugotowaniu warzyw nie wylewamy - będzie ona idealna bazą pod sosy czy zupy. Cebule można zastąpić niewielką ilością zmiękczonego solą, pora. Tradycyjna sałatka jarzynowa naszych babć nie zawiera kukurydzy słodyczy dodają jej jabłka.

Składniki

  • Marchewka 3 szt.
  • Pietruszka 3 szt.
  • Groszek konserwowy
  • Jajka 3 szt.
  • Ogórek kiszony 3 szt.
  • Cebula 1 szt.
  • Ziemniaki 2 szt.
  • Jabłko 2 szt.
  • Seler 1/2 szt.
  • Majonez 6 łyżek
  • Musztarda 2 łyżki
  • Cytryna 1 łyżeczka
  • Sól
  • Pieprz
  • Liść laurowy
  • Ziele angielskie
5-6 os. 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Jajka gotujemy na twardo.

    Pokrojoną w talarki marchewkę, seler, ziemniaki i pietruszkę gotujemy w rosole lub zalewamy niewielka ilością wody, solimy, dodajemy liść laurowy oraz ziele angielskie i doprowadzamy do średniej miękkości.

    Jabłka obieramy i kroimy na talarki.
    Ugotowane jarzyny wystudzamy, potem razem z jabłkiem przeciskamy przez sitko do sałatki jarzynowej tworząc z nich małe kwadraciki.
    To samo robimy z jajkami.
    Dodajemy pokrojone ogórki kiszone, drobno posiekaną cebulę, następnie groszek konserwowy.

    Sałatkę mieszamy z majonezem oraz musztardą, opcjonalnie doprawiamy sokiem z cytryny, sokiem z kiszonych ogórków, solą oraz pieprzem.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń