Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Najlepszy przepis na pełną smaku w pełni tradycyjną sałatkę jarzynową. Ważne jest aby marchewka, pietruszka i seler nie pochodziły z puszki czy słoika. Idealnie aby warzywa pochodziły z wcześniej przygotowanego rosołu. Wody po ugotowaniu warzyw nie wylewamy - będzie ona idealna bazą pod sosy czy zupy. Cebule można zastąpić niewielką ilością zmiękczonego solą, pora. Tradycyjna sałatka jarzynowa naszych babć nie zawiera kukurydzy słodyczy dodają jej jabłka.
Włoski smakołyki, a smaki w sumie polskie.
Odsłon: 56
Przepis na puszyste naleśniki ze słodkim farszem z orzechów i rodzynek polane...
Odsłon: 111
Faworki, nazywane także chrustem, to słodki przysmak, którego nie może zabrak...
Odsłon: 3601
Włoski smakołyki, a smaki w sumie polskie.
Odsłon: 56
Przepis na puszyste naleśniki ze słodkim farszem z orzechów i rodzynek polane...
Odsłon: 111
Faworki, nazywane także chrustem, to słodki przysmak, którego nie może zabrak...
Odsłon: 3601
Składniki
Jajka gotujemy na twardo. Pokrojoną w talarki marchewkę, seler, ziemniaki i pietruszkę gotujemy w rosole lub zalewamy niewielka ilością wody, solimy, dodajemy liść laurowy oraz ziele angielskie i doprowadzamy do średniej miękkości. Jabłka obieramy i kroimy na talarki. Ugotowane jarzyny wystudzamy, potem razem z jabłkiem przeciskamy przez sitko do sałatki jarzynowej tworząc z nich małe kwadraciki. To samo robimy z jajkami. Dodajemy pokrojone ogórki kiszone, drobno posiekaną cebulę, następnie groszek konserwowy. Sałatkę mieszamy z majonezem oraz musztardą, opcjonalnie doprawiamy sokiem z cytryny, sokiem z kiszonych ogórków, solą oraz pieprzem.