Do góry

Sałatki Przepis na:

Warzywna sałatka obiadowa na zimę

Przepis dnia 2021-08-28
Warzywna sałatka obiadowa na zimę

Autor:

Przepisów i artykułów: 64 Ocena: 1139

Dodano:

Odsłon: 3889

Propozycja na sałatkę warzywną do słoików z kapusty, ogórków i papryki. Smaczna idealnie pasuje jako dodatek do jesienno-zimowych obiadów i nie tylko.

Składniki

  • 3 kg kapusty białej
  • 5 czerwonych papryk
  • 1 kg ogórków
  • 800 g marchwi
  • 900 g cebuli
  • 4 łyżki soli – do kapusty i ogórków
  • 2 łyżki soli – do reszty warzyw
  • ZALEWA:
  • 2,7 l wody
  • 280 ml octu 10%
  • 12 liści laurowych
  • 24 ziarna ziela angielskiego
  • 24 ziarna pieprzu
  • 1 łyżka gorczycy
  • 10 łyżek cukru
> 6 os. > 60 min średnie przystępne
Reklama
Reklama
Warzywna sałatka obiadowa na zimę

Przygotowanie

  1. Kapustę szatkujemy, ogórki kroimy w plastry. Przekładamy do miski i zasypujemy 4 łyżkami soli. Odstawiamy na godzinę.

  2. Do drugiej miski ścieramy na tarce o dużych oczkach marchewkę. Dodajemy cebulę pokrojoną w piórka oraz paprykę pokrojoną w paski. Zasypujemy 2 łyżkami soli i odstawiamy na godzinę.

  3. Po godzinie odlewamy z warzyw wodę i łączymy je razem. Dokładnie mieszamy i napełniamy słoiki.

  4. Do garnka wlewamy wodę, dodajemy przyprawy, cukier i doprowadzamy do wrzenia. Następnie wlewamy zalewę do słoików. Przyprawy rozkładamy po równo w każdym słoiku.

  5. Słoiki pasteryzujemy w garnku. Garnek wykładamy ściereczką, wkładamy słoiki i zalewamy wodą. Gotujemy przez 15 minut. Następnie słoiki wykładamy do góry dnem do ostygnięcia.

    Gotowe…

Twoje notatki do przepisu

Wideo do przepisu:

Komentarze do przepisu (3)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

NutkaSmaku 20 sierpnia Już subuje ! ZAPASY na zimę zrobione wiec będzie coś jeść do obiadów )

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

smaker 20 sierpnia Wygląda przepysznie! I na pewno tak smakuje ;)

0 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń