Do góry

Sałatki Przepis na:

Wiosenna sałatka z różowymi jajkami i szparagami

Wiosenna sałatka z różowymi jajkami i szparagami

Autor:

Przepisów i artykułów: 52 Ocena: 279

Dodano:

Odsłon: 319

Jest wiosna, zbliża się Wielkanoc i sezon na szparagi więc czemu by tego nie połączyć i przygotować kolorową sałatkę na świąteczny stół? A różowe jajka? Tak, to możliwe! Wystarczy zabarwić je naturalnie sokiem z buraka, a pięknie zaprezentują się w sałatce oraz jako dodatek do innych dań.

Składniki

  • Różowe jajka: kilka jaj kurzych lub przepiórczych
  • szklanka soku z buraków
  • szklanka wody
  • łyżka octu jabłkowego lub soku z cytryny
  • Sałatka: kilka różowych jajek
  • pół pęczka szparagów
  • 2 mini sałaty rzymskie lub 1 duża
  • 1/4 świeżego ogórka
  • pół dojrzałego awokado
  • pół czerwonej cebuli
  • 2-3 rzodkiewki
  • rzeżucha lub ulubione kiełki
  • garść płatków migdałów
  • Sos: 2 łyżeczki musztardy
  • 1-2 łyżki oleju lub oliwy
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • 1 łyżeczka miodu
3-4 os. > 60 min średnie przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Jajka ugotuj na twardo (przepiórcze około 4-5 minut)
    Wystudź i obierz jajka.
    Do słoika wlej sok, wodę oraz ocet, wymieszaj i włóż obrane jajka na około 10-12 godzin. Ja przygotowałam je o g. 20.00, rano, około g. 8.00 były różowe!

  2. Ugotuj szparagi przez kilka minut, przełóż do zimnej wody i osusz.
    Połowę liści sałaty rozłóż na talerzu do podania, pozostałą część pokrój w szerokie paski.
    Ogórek i rzodkiewkę pokrój obieraczką do warzyw w paski i plasterki.
    Rozłóż pokrojone na połówki różowe jajka, rzeżuchę, plasterki cebuli oraz awokado.
    Rozłóż szparagi i posyp wszystko migdałami.
    Składniki na sos dobrze wymieszaj. Polej sałatkę sosem i ciesz się smakiem wiosny!

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (1)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń