Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis bierze udział w konkursie
Bardzo mi się podobała sałatka zamieszczona na forum przez Smakera i postanowiłem zrobić ją ale po swojemu. I tak jak obiecałem publikuję przepis ale po małej mojej modyfikacji. Jestem pełen nadziei, że będzie smakowało i oto efekt końcowy.
Nóż, tarka, miska
Dzisiaj polecam bardzo proste szybkie kluski śląskie. Kluski śląskie robię dw...
Odsłon: 7993
Dzisiaj placki ziemniaczane w trochę innej odsłonie bo z dodaniem marchewki....
Odsłon: 272
Gulasz z miecznika z warzywami.
Odsłon: 106
Wietnamski rosół z kaczki.
Odsłon: 2167
Delikatne pupleciki otulone pysznym pesto , zapieczone w muszlach makaronowyc...
Odsłon: 682
Dzisiaj polecam bardzo proste szybkie kluski śląskie. Kluski śląskie robię dw...
Odsłon: 7993
Dzisiaj placki ziemniaczane w trochę innej odsłonie bo z dodaniem marchewki....
Odsłon: 272
Gulasz z miecznika z warzywami.
Odsłon: 106
Wietnamski rosół z kaczki.
Odsłon: 2167
Delikatne pupleciki otulone pysznym pesto , zapieczone w muszlach makaronowyc...
Odsłon: 682
Składniki
W moim przepisie zbijam pierś by była trochę płaska, obtaczam pierś w jajku mące obsmażam na patelni do zarumienienia i jak już jest to zrobione zostawiam pierś do wystygnięcia. Kroję pierś w cienkie paski.
Obieram jabłko, ćwiartkę selera i ścieram na tarce na grubych oczkach oba składniki.
Tak samo robię z selerem
U świeżego ananasa odcinam górę i dół, a długim nożem wycinam środek owocu. Oddzielam twardy środek od reszty owocu i kroję na kostkę. Uzyskanej skóry ananasa nie wyrzucamy ponieważ posłuży nam jako naczynie do podania sałatki. Nie ma nic lepszego niż żywy ananas a nie przetworzony z puszki
Mieszamy wszystkie składniki i dodajemy żurawinę i orzechy. Ja pozostawiłem orzechy w większych kawałkach bo takie lubię.
Do sałatki będzie nam potrzebny dressing i u mnie wygląda on troszeczkę inaczej. Ja nie dodaję czosnku, który jest ciężki w trawieniu a to jest sałatka na grilla więc inne potrawy są też ciężko strawne. Biorę 2 łyżki czubate majonezu, 1 łyżkę jogurtu oraz dodaję łyżkę keczupu i mieszam wszystko razem
I oto efekt końcowy mojego działania. Jak wspominałem wcześniej za naczynie do podania sałatki posłuży nam uzyskana wcześniej skóra od ananasa. Krótko przed podaniem na stół do sałatki dodajemy dressing. I tak oto proste składniki przygotowane sercem dają dużo smacznej radości. Jeśli się podoba to proszę lajkujcie, komentujcie oraz polecajcie znajomym. Smacznego