Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Polubiliśmy sos maślankowy z przyprawą ranczo, więc na naszym stole wielkanocnym pojawiła się zielona sałatka z groszkiem i fasolką szparagową, przyprawiona tym właśnie sosem. W wyglądzie zielona i bardzo wiosenna, choć większość składników nie jest jeszcze dostępna o tej porze roku. Więc musiałam użyć mrożonek, a nie warzyw z ogródka. Duża miska warzyw, która zawiera mnóstwo zielonych, chrupiących składników, to jedna z moich ulubionych potraw o każdej porze roku, ale wiosną i latem w szczególności. Najczęściej naszym domyślnym dressingiem jest francuski winegret, który czasami bywa lekko kremowy dzięki dużej porcji musztardy. Pojawiają się też chrupiące sałatki z kwaśną śmietaną, jak np. sałata masłowa albo mizeria. Ale fajnie jest od czasu do czasu zmienić dressing na inny, aby na koniec uzyskać nowy efekt. Dla mnie odkryciem jest sos maślankowy z przyprawą ranczo.
Przyjemny w wykonaniu i fantastyczny w smaku kisiel ze śliwek i jabłek posypa...
Odsłon: 104
Polecam. Doskonale pasuje na rodzinne spotkanie, ale również na kanapki. Po...
Odsłon: 854
Łatwe ciasto bez pieczenia. Czekolada i wiśnie to dobry duet.
Odsłon: 2183
Królowa grilla :)
Odsłon: 1497
Przyjemny w wykonaniu i fantastyczny w smaku kisiel ze śliwek i jabłek posypa...
Odsłon: 104
Polecam. Doskonale pasuje na rodzinne spotkanie, ale również na kanapki. Po...
Odsłon: 854
Łatwe ciasto bez pieczenia. Czekolada i wiśnie to dobry duet.
Odsłon: 2183
Królowa grilla :)
Odsłon: 1497
Składniki
Przepis na domową przyprawę ranczo znajdziesz zarówno na blogu, jak i na Smakerze. Podawałam go chyba jakiś rok temu.
Sałatę pokrój w paski o szerokości około 2 cm., a następnie włóż ją do odpowiednio dużej salaterki.
Zagotuj w sporym garnku osoloną wodę z odrobiną cukru. Przygotuj kąpiel lodową w osobnej misce. Blachę do pieczenia lub dużą tacę wyłóż kilkoma warstwami ręcznika papierowego (ale, co ważne, białego, bez nadruków).
Wrzuć zieloną fasolkę do wrzącej wody i gotuj, aż będzie al dente, około 2-3 minut. Świeżą zwykle trzeba gotować nieco dłużej, a mrożona wymaga krótszego gotowania. Wyjmij ugotowaną fasolkę łyżką cedzakową i wrzuć ją na krótko do lodowatej wody, aby szybko ją ostudzić. Zielone warzywa gotujemy bez pokrywki, bo wówczas zachowają apetyczny zielony kolor, a zimna kąpiel jeszcze dodatkowo zwiększy intensywność barwy.
Po chwili wyjmij ją z zimnej wody i poczekaj, aż fasola obeschnie na wyłożonej ręcznikiem tacy. Przełóż osuszoną fasolkę do salaterki z sałatą, a następnie wymość tacę suchym ręcznikiem papierowym. Wymień też wodę w misce na bardzo zimną, najlepiej z lodem, bo zielona sałatka potrzebuje chrupkich składników.
Wodę w garnku ponownie doprowadź do wrzenia i wrzuć mrożone strączki groszku cukrowego. Gotuj przez 2 minuty i dorzuć zwykły groszek (mrożony w kulkach).
Po kolejnej minucie wyjmij łyżką cedzakową i wrzuć warzywa do lodowatej wody, aby szybko je ostudzić. Gdy tylko ostygną, wyjmij je z wody i odsącz na wyłożonej ręcznikiem tacy. Osusz dodatkowo ręcznikiem i przełóż do salaterki z pozostałymi zielonymi warzywami.
W osobnym naczyniu przygotuj sos, mieszając trzepaczką wszystkie składniki i próbując, czy nie trzeba dodać więcej mieszanki ranczo (gdy robisz sos z gotową przyprawą) albo soli.
Do salaterki dodaj teraz pokrojony szczypior i kilka łyżek sosu, a następnie wymieszaj delikatnie, ale dokładnie.
Dzięki temu zielona sałatka pozostanie wciąż zielona i nie będzie zalana powodzią białego sosu.
Ale resztę dressingu podaj w miseczce obok salaterki z sałatką, aby każdy mógł sobie dobrać tyle, ile lubi.
Tuż przed podaniem możesz dodatkowo posypać wierzch sałatki pokrojonym szczypiorem, dzięki czemu będzie wyglądać jeszcze bardziej zielono.
Sałatka jest przepyszna i nawet nie musiałam dodawać więcej sosu na talerzu, bo dzięki niewielkiej ilości mogłam poczuć teksturę i świetny smak każdego ze składników z osobna. Danie jest lekkie, piękne i smaczne, stanowi więc idealny akcent na wielkanocnym stole, pełnym ciężkostrawnych frykasów. Więc polecam gorąco.
Ale zielona sałatka nadaje się nie tylko na stół wielkanocny! Będzie też doskonale smakować jako lekka sałatka grillowa i uświetni każde wiosenne i letnie przyjęcie. Impreza w domu, w ogrodzie i na balkonie – wszystkie są idealnym pretekstem do podania dzisiejszej sałatki.
I sos :)
Smacznego!