Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Poznaj przepis na przepyszne amerykańskie pancakes (pankejki). Są miękkie, puszyste, idealne w smaku. Przygotowanie ich zajmie dosłownie kilka minut, więc będą świetną propozycją na śniadanie i nie tylko. Amerykanie jedzą te naleśniczki z dodatkiem syropu klonowego, ale u mnie są z miodem, serkiem homogenizowanym i truskawkami, czyli tak jak lubimy :-) Polecam spróbować. Z poniższego przepisu wyjdzie ok. 10-12 sztuk.
patelnia, mikser lub trzepaczka
Czy możliwe jest przygotowanie ciasta czekoladowego w 5 minut? Oczywiście, że...
Odsłon: 23988
Ciasto Delicjusz to ciasto składające się z dwóch rodzajów ciasta biszkoptowe...
Odsłon: 9580
Placek jarosza to znakomita propozycja na lekki lunch. Puszyste ciasto z doda...
Odsłon: 2108
Przepis na pyszne i mocno kremowe risotto z bobem, boczkiem i prażonymi ziarn...
Odsłon: 4109
Pyszne, puszyste i delikatne ciasto jogurtowe z owocami. Idealne w sezonie ow...
Odsłon: 764
Pomysł na smaczne bezmięsne kanapki.
Odsłon: 377
Czy możliwe jest przygotowanie ciasta czekoladowego w 5 minut? Oczywiście, że...
Odsłon: 23988
Ciasto Delicjusz to ciasto składające się z dwóch rodzajów ciasta biszkoptowe...
Odsłon: 9580
Placek jarosza to znakomita propozycja na lekki lunch. Puszyste ciasto z doda...
Odsłon: 2108
Przepis na pyszne i mocno kremowe risotto z bobem, boczkiem i prażonymi ziarn...
Odsłon: 4109
Pyszne, puszyste i delikatne ciasto jogurtowe z owocami. Idealne w sezonie ow...
Odsłon: 764
Pomysł na smaczne bezmięsne kanapki.
Odsłon: 377
Składniki
Białka oddzielić od żółtek. Żółtka trzepaczką energicznie wymieszać z cukrem na gęstą puszystą masę jak kogel-mogel (lub ubić mikserem). Następnie do masy jajecznej wlewać powoli mleko i roztopione wystudzone masło, dalej mieszać. Mąkę przesiać razem z proszkiem do pieczenia. Mąkę wsypywać partiami i mieszać z resztą ciasta. Białka ubić na sztywną pianę i delikatnie partiami połączyć z ciastem. Dokładnie wymieszać. Naleśniki smażyć na suchej patelni, bo tłuszcz jest już w cieście. Ewentualnie można przesmarować patelnię masłem lub olejem i smażyć. Pancakes obracać na drugą stronę, kiedy zaczną się pojawiać pęcherzyki. Gotowe pancakes podawać z syropem klonowym lub innymi ulubionymi dodatkami. Polecam, bo są przepyszne :-)