Do góry

Śniadania Przepis na:

Aromatyczny chlebek

Aromatyczny chlebek

Autor:

Przepisów i artykułów: 255 Ocena: 7902

Dodano:

Odsłon: 9013

z podanej porcji wyszły mi 2 keksówki.

Składniki

  • 50 dkg mąki pszennej typ 550
  • 50 dkg mąki żytniej typ 2000
  • 2 łyżeczki soli
  • 1 szklanka otręb owsianych
  • 1 szklanka płatków owsianych górskich
  • po 1 łyżeczce: majeranku, czarnuszki, tymianku, rozmarynu, oregano,
  • suszonej pokrzywy
  • 1/4 łyżeczki kminku całego nie mielonego
  • 2 szklanki zakwasu
  • ok. 800-1000 ml letniej wody
  • 10 g drożdży
  • garść słonecznika
  • garść dyni
  • garść siemienia lnianego
> 6 os. > 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Wszystkie przyprawy z wyjątkiem kminku zmielić w młynku do kawy.
    Do miski odważyć obie mąki, płatki, otręby, dynię, słonecznik, len dodać sól, kminek, zmielone zioła, zakwas, drożdże i część wody. Wyrabiać mikserem z hakami w czasie wyrabiania uzupełniać wodę. Dokładnie wyrobić ciasto. Odstawić na ok. 2 godziny żeby ciasto ruszyło. Następnie przełożyć ciasto do wyłożonych papierem pergaminowym keksówek i ponownie odstawić do wyrośnięcia.
    Ponieważ chleb na zakwasie rośnie dużo dłużej niż na drożdżach ja zostawiłam go na całą noc a rano piekłam.
    Gdy chleb wyrośnie skropić go wodą i piec w 180 stopniach przez 70 minut. W czasie pieczenia należy chleb jeszcze 2 razy skrapiać wodą. Upieczony chleb wyjąć z foremek i wystudzić na kratce. Smacznego

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (8)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

Angelina1 19 stycznia 2014 Ja też piekę chleb na zakwasie. W twoim przepisie jest dość mało mąki , a sporo wody ( 1l.)+ jeszcze pół litra zakwasu. Ciasto chyba wychodzi bardzo płynne? Odpowiedzi: 2 ▼

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Konto usunięte 19 stycznia 2014 Super wygląda i na bank tak smakuje, jeszcze raz napiszę : podziwiam !!!

0 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń