Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
z podanej porcji wyszły mi 2 keksówki.
Uszka z mięsem drobiowo -wieprzowym, idealne do barszczu czerwonego. Prosty...
Odsłon: 3705
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 621
Budowanie domku z piernika, robienie pierniczków, to świetna zabawa. Poza tym...
Odsłon: 3800
Dzisiaj przedstawiam przepis na pasztet z warzywami takimi jak groszek, march...
Odsłon: 366
Tego tortu nie trzeba zbytnio rekomendować. To jest ciasto, które zawsze i ws...
Odsłon: 672
Uszka z mięsem drobiowo -wieprzowym, idealne do barszczu czerwonego. Prosty...
Odsłon: 3705
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 621
Budowanie domku z piernika, robienie pierniczków, to świetna zabawa. Poza tym...
Odsłon: 3800
Dzisiaj przedstawiam przepis na pasztet z warzywami takimi jak groszek, march...
Odsłon: 366
Tego tortu nie trzeba zbytnio rekomendować. To jest ciasto, które zawsze i ws...
Odsłon: 672
Składniki
Wszystkie przyprawy z wyjątkiem kminku zmielić w młynku do kawy. Do miski odważyć obie mąki, płatki, otręby, dynię, słonecznik, len dodać sól, kminek, zmielone zioła, zakwas, drożdże i część wody. Wyrabiać mikserem z hakami w czasie wyrabiania uzupełniać wodę. Dokładnie wyrobić ciasto. Odstawić na ok. 2 godziny żeby ciasto ruszyło. Następnie przełożyć ciasto do wyłożonych papierem pergaminowym keksówek i ponownie odstawić do wyrośnięcia. Ponieważ chleb na zakwasie rośnie dużo dłużej niż na drożdżach ja zostawiłam go na całą noc a rano piekłam. Gdy chleb wyrośnie skropić go wodą i piec w 180 stopniach przez 70 minut. W czasie pieczenia należy chleb jeszcze 2 razy skrapiać wodą. Upieczony chleb wyjąć z foremek i wystudzić na kratce. Smacznego