Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis mojej babci Marii. Smaczne i proste bułki gotowane na parze. Moja babcia gotowała je na lnianej ściereczce, ja w garnku do gotowania na parze.
Wychodzi 13-14 sporych bułek.
Do przesianej mąki dodać rozmieszane w 3 łyżkach ciepłego mleka drożdże z cukrem.
Dodać jajko, olej, sól i mleko.
Mleka dolewamy tyle aby ciasto nie było zbyt twarde.
Wyrobić ciasto, przykryć i odstawić na ok. 20-30 minut do wyrośnięcia.
Śliwki przepołowić, wyjąć pestki.
Blat stołu obficie posypać mąką.
Z wyrośniętego ciasta odrywać niewielkie kawałki ( ciasto można delikatnie podsypać mąką ).
W każdy kawałek ciasta włożyć połówkę śliwki i złączyć ciasto.
Gdy w saganku do gotowania na parze zawrze woda, na wierzch kładziemy 3 bułki ( zlepioną stroną do dołu ).
Przykrywamy i parujemy około 10 minut.
Podajemy z sosem czekoladowym i waniliowym, lub innym.
jak zwał, tak zwał ważne że dobre!!! na słodko z sosem jagodowo-truskawkowym....
Odsłon: 19836
Witam serdecznie, tym razem chciałabym się podzielić przepisem na pyszne i pr...
Odsłon: 10466
Bułki drożdżowe na parze chyba każdy lubi, można je jeść na słodko i wytrawni...
Odsłon: 4314
Chrupiący, słodki i owocowy torcik. W sam raz na przyjęcie urodzinowe dla dzi...
Odsłon: 29
Dzisiejsza propozycja obiadowa to karkówka oraz mój ulubiony na takie upały j...
Odsłon: 59
Przepyszne ciasto czekoladowe, wykonane bez grama mąki. Może być również w we...
Odsłon: 23
Chrupiący, słodki i owocowy torcik. W sam raz na przyjęcie urodzinowe dla dzi...
Odsłon: 29
Dzisiejsza propozycja obiadowa to karkówka oraz mój ulubiony na takie upały j...
Odsłon: 59
Przepyszne ciasto czekoladowe, wykonane bez grama mąki. Może być również w we...
Odsłon: 23
Składniki
Wychodzi 13-14 sporych bułek. Do przesianej mąki dodać rozmieszane w 3 łyżkach ciepłego mleka drożdże z cukrem. Dodać jajko, olej, sól i mleko. Mleka dolewamy tyle aby ciasto nie było zbyt twarde. Wyrobić ciasto, przykryć i odstawić na ok. 20-30 minut do wyrośnięcia. Śliwki przepołowić, wyjąć pestki. Blat stołu obficie posypać mąką. Z wyrośniętego ciasta odrywać niewielkie kawałki ( ciasto można delikatnie podsypać mąką ). W każdy kawałek ciasta włożyć połówkę śliwki i złączyć ciasto.
Gdy w saganku do gotowania na parze zawrze woda, na wierzch kładziemy 3 bułki ( zlepioną stroną do dołu ). Przykrywamy i parujemy około 10 minut. Podajemy z sosem czekoladowym i waniliowym, lub innym.
Przepisy Śniadania
Śniadania
Omlet z bananami
Śniadania
Naleśniki z czekoladowym twarożkiem, migdałami i frużeliną truskawkową
Śniadania
Jajka po turecku
Śniadania
Omlet z płatkami owsianymi, cytrynowym serkiem ricotta i pestkami granatu
Omlet z bananami
Wyśmienity na śniadanie =)
Odsłon: 77
Naleśniki z czekoladowym twarożkiem, migdałami i frużeliną truskawkową
Pychota:)
Odsłon: 81