Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis mojej babci Marii. Smaczne i proste bułki gotowane na parze. Moja babcia gotowała je na lnianej ściereczce, ja w garnku do gotowania na parze.
Dla małych i dla dużych. Polecam.
Odsłon: 2281
Sernik jest kremowy, dostatecznie słodki, przełamany delikatnie kwaskowym m...
Odsłon: 339
Dziś pierwszy raz przedstawiam wam mój przepis na Sernik jaglany na zimno. Bo...
Odsłon: 124
Dla małych i dla dużych. Polecam.
Odsłon: 2281
Sernik jest kremowy, dostatecznie słodki, przełamany delikatnie kwaskowym m...
Odsłon: 339
Dziś pierwszy raz przedstawiam wam mój przepis na Sernik jaglany na zimno. Bo...
Odsłon: 124
Składniki
Wychodzi 13-14 sporych bułek. Do przesianej mąki dodać rozmieszane w 3 łyżkach ciepłego mleka drożdże z cukrem. Dodać jajko, olej, sól i mleko. Mleka dolewamy tyle aby ciasto nie było zbyt twarde. Wyrobić ciasto, przykryć i odstawić na ok. 20-30 minut do wyrośnięcia. Śliwki przepołowić, wyjąć pestki. Blat stołu obficie posypać mąką. Z wyrośniętego ciasta odrywać niewielkie kawałki ( ciasto można delikatnie podsypać mąką ). W każdy kawałek ciasta włożyć połówkę śliwki i złączyć ciasto.
Gdy w saganku do gotowania na parze zawrze woda, na wierzch kładziemy 3 bułki ( zlepioną stroną do dołu ). Przykrywamy i parujemy około 10 minut. Podajemy z sosem czekoladowym i waniliowym, lub innym.