Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis mojej babci Marii. Smaczne i proste bułki gotowane na parze. Moja babcia gotowała je na lnianej ściereczce, ja w garnku do gotowania na parze.
Schab w sosie koperkowym to danie, które smakuje o każdej porze roku, ale naj...
Odsłon: 34167
Zupa z wiśni zerwanych prosto z drzewa, świeżych i dorodnych to smak naszego...
Odsłon: 1379
Paszteciki krucho-drożdżowe w tym przepisie inspirowane są smakami i tradycyj...
Odsłon: 113608
Schab w sosie koperkowym to danie, które smakuje o każdej porze roku, ale naj...
Odsłon: 34167
Zupa z wiśni zerwanych prosto z drzewa, świeżych i dorodnych to smak naszego...
Odsłon: 1379
Paszteciki krucho-drożdżowe w tym przepisie inspirowane są smakami i tradycyj...
Odsłon: 113608
Składniki
Wychodzi 13-14 sporych bułek. Do przesianej mąki dodać rozmieszane w 3 łyżkach ciepłego mleka drożdże z cukrem. Dodać jajko, olej, sól i mleko. Mleka dolewamy tyle aby ciasto nie było zbyt twarde. Wyrobić ciasto, przykryć i odstawić na ok. 20-30 minut do wyrośnięcia. Śliwki przepołowić, wyjąć pestki. Blat stołu obficie posypać mąką. Z wyrośniętego ciasta odrywać niewielkie kawałki ( ciasto można delikatnie podsypać mąką ). W każdy kawałek ciasta włożyć połówkę śliwki i złączyć ciasto.
Gdy w saganku do gotowania na parze zawrze woda, na wierzch kładziemy 3 bułki ( zlepioną stroną do dołu ). Przykrywamy i parujemy około 10 minut. Podajemy z sosem czekoladowym i waniliowym, lub innym.