Do góry

Śniadania Przepis na:

Babka pomarańczowa z kurkumą

Babka pomarańczowa z kurkumą

Autor:

Przepisów i artykułów: 42 Ocena: 382

Dodano:

Odsłon: 425

Dziś prezentuje Wam nieprzyzwoicie pyszną babkę pomarańczową z dodatkiem kurkumy. Idealna do kawki czy herbatki, znika w mig:) Kurkuma pomaga troszkę pomarańczom w nadaniu babeczce kolorku. Od razu muszę się przyznać, że dodanie kurkumy to już była moja inwencja twórcza:) Przejdę może lepiej do rzeczy, czyli do podania przepisu:) Zapraszam na mojego bloga https://pigulagotuje.blogspot.com/

Składniki

  • 1/2 szklanki świeżo wyciśniętego soku z pomarańczy
  • otarta skórka z 1 pomarańczy
  • 3/4 szklanki cukru
  • 4 jajka
  • 100 g masła
  • 2 szklanki mąki
  • szczypta soli
  • pół łyżeczki kurkumy
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
> 6 os. > 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Babka pomarańczowa z kurkumą

Przygotowanie

  1. Masło rozpuścić i odstawić do przestudzenia.

  2. Wycisnąć sok z pomarańczy. Zetrzeć skórkę z wyszorowanej pomarańczy. Do startej pomarańczy wsypać cukier i rozetrzeć, aż cukier zrobi się pomarańczowy, następnie wlać sok i wymieszać.

  3. W jednej misce umieścić jajka, roztopione masło, maślankę.
    W drugiej mąkę z proszkiem i solą.

  4. Za pomocą rózgi kuchennej roztrzepać mokre składniki, dodając pomarańcze z cukrem.
    Wsypać wymieszaną mąkę i połączyć.

  5. Wlać do formy na babkę.
    Piec w temperaturze 180*C przez około 50 min.

Twoje notatki do przepisu

Wideo do przepisu:

https://pigulagotuje.blogspot.com/2017/11/babka-pomaranczowa-z-kurkuma.html

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń