Do góry

Śniadania Przepis na:

Bagietka czosnkowa.

Bagietka czosnkowa.

Autor:

Przepisów i artykułów: 241 Ocena: 9154

Dodano:

Odsłon: 10631

Domowa bagietka czosnkowa, może nie tak piękna jak kupna ale za to jaka smaczna.

Składniki

  • 20 g drożdży świeżych
  • 200 ml ciepłej wody
  • szczypta cukru
  • łyżeczka płaska soli
  • 50 ml oleju rzepakowego
  • 2,5 szklanki mąki pszennej
  • 50 g masła prawdziwego 82 %
  • 2 ząbki czosnku
  • 3-4 gałązki natki pietruszki
1-2 os. 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Bagietka czosnkowa.

Przygotowanie

  1. W misce rozkruszyć drożdże, dodać ciepłą wodę, cukier i 2 łyżki mąki, wymieszać i zostawić na 10 minut by zaczyn ruszył. Następnie dodajemy sól, olej, i mąkę pszenną, wyrabiamy elastyczne ciasto, (nie zawsze mi idzie 2,5 szklanki mąki ,czasem więcej, czasem mniej). Ciasto drożdżowe zostawiamy na następne 10 minut by troszkę ruszyło. Dzielimy go na dwie części, każdą wałkujemy na prostokąt, a następnie zwijamy w roladę. Tak samo postępujemy z drugą częścią. Układamy na wysmarowanej tłuszczem formie do bagietek, lekko nacinamy wierzch nożem. Możemy zostawić na chwilę by się napuszyły ale ja nigdy nie mam na to czasu :)

  2. Wstawiamy do piekarnika, pieczemy 25-35 minut na złoty kolor w 180 *.

  3. Jak bagietki się pieką ucieramy masło z wyciśniętym przez praskę czosnkiem i posiekaną drobno natką pietruszki. Upieczone bagietki kroimy ukośnie nożem do połowy wysokości i nakładamy masełko czosnkowe, wstawiamy na 5 minut do piekarnika.
    I
    SMACZNEGO

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (26)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

EVAMI 17 lipca 2014 A czy mogę użyć suchych drożdży ?
Nie mam dos,typu do świeżych drożdży. Naprawdę
Odpowiedzi: 1 ▼

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Konto usunięte 13 lipca 2014 Czy nie można opracować i upublicznić technologii pieczenia bagietki w kuchence mikrofalowej z grillem o mocy np. 800 Watt?
Odpowiedzi: 1 ▼

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

sereberko80 11 lipca 2014 Aniu piekna, pyszna i mega aromatyczna :-) czasami kupuje taką ale jak dostane formę, to sama zrobię :-) pozdrawiam Odpowiedzi: 1 ▼

2 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Ewaaa 10 lipca 2014 nie tak piękna?? chyba żartujesz, jest cudowna ! a jak musi pachnieć !!!! marzę o takiej foremce do bagietek ! :) Odpowiedzi: 2 ▼

3 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Konto usunięte 10 lipca 2014 Wspaniała i szalenie nęcąca :)
niestety ma wiele zalet, ale też jedna wadę, nie ma przy takiej umiaru z jedzeniem :)))
Odpowiedzi: 1 ▼

4 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

ggosienka68 10 lipca 2014 Super przepis. Jutro zrobi:) rodzinka będzie szczęśliwa :)
Tylko nie mam formy do bagietki :( na zwykłej blaszce wyjdzie ?
Odpowiedzi: 4 ▼

4 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

minnie 10 lipca 2014 Zgadzam się, bagietka piękna i do tego smaczna :) A te 180 stopni to z termoobiegiem czy góra-dół? Odpowiedzi: 1 ▼

2 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń