Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Domowa bagietka czosnkowa, może nie tak piękna jak kupna ale za to jaka smaczna.
W kotletach mielonych wszystko można przemycić. Np zdrowe płatki jaglane a m...
Odsłon: 2388
Wrzesień pachnie ciastem drożdżowym ze śliwkami.
Odsłon: 3557
Ciasto z kremem serowym i jagodami. Wspaniałe ciasto z pysznym kremem serowy...
Odsłon: 4374
Sernik Michałek to bogaty w smaku, pieczony sernik inspirowany popularnymi i...
Odsłon: 74551
W kotletach mielonych wszystko można przemycić. Np zdrowe płatki jaglane a m...
Odsłon: 2388
Wrzesień pachnie ciastem drożdżowym ze śliwkami.
Odsłon: 3557
Ciasto z kremem serowym i jagodami. Wspaniałe ciasto z pysznym kremem serowy...
Odsłon: 4374
Sernik Michałek to bogaty w smaku, pieczony sernik inspirowany popularnymi i...
Odsłon: 74551
Składniki
W misce rozkruszyć drożdże, dodać ciepłą wodę, cukier i 2 łyżki mąki, wymieszać i zostawić na 10 minut by zaczyn ruszył. Następnie dodajemy sól, olej, i mąkę pszenną, wyrabiamy elastyczne ciasto, (nie zawsze mi idzie 2,5 szklanki mąki ,czasem więcej, czasem mniej). Ciasto drożdżowe zostawiamy na następne 10 minut by troszkę ruszyło. Dzielimy go na dwie części, każdą wałkujemy na prostokąt, a następnie zwijamy w roladę. Tak samo postępujemy z drugą częścią. Układamy na wysmarowanej tłuszczem formie do bagietek, lekko nacinamy wierzch nożem. Możemy zostawić na chwilę by się napuszyły ale ja nigdy nie mam na to czasu :)
Wstawiamy do piekarnika, pieczemy 25-35 minut na złoty kolor w 180 *.
Jak bagietki się pieką ucieramy masło z wyciśniętym przez praskę czosnkiem i posiekaną drobno natką pietruszki. Upieczone bagietki kroimy ukośnie nożem do połowy wysokości i nakładamy masełko czosnkowe, wstawiamy na 5 minut do piekarnika. I SMACZNEGO