Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Domowa bagietka czosnkowa, może nie tak piękna jak kupna ale za to jaka smaczna.
Nie mogę się powstrzymać, aby nie dodać historii do tej potrawy. Otóż wiele l...
Odsłon: 655
Domowy chleb wiejski to pyszne i proste pieczywo jakie przygotujesz w domu. C...
Odsłon: 87
Idealna przekąska grillowa.
Odsłon: 29
Dawno nie robiłam tej potrawy, więc postanowiłam odnowić znajomość z wołowiną...
Odsłon: 2692
Nie mogę się powstrzymać, aby nie dodać historii do tej potrawy. Otóż wiele l...
Odsłon: 655
Domowy chleb wiejski to pyszne i proste pieczywo jakie przygotujesz w domu. C...
Odsłon: 87
Idealna przekąska grillowa.
Odsłon: 29
Dawno nie robiłam tej potrawy, więc postanowiłam odnowić znajomość z wołowiną...
Odsłon: 2692
Składniki
W misce rozkruszyć drożdże, dodać ciepłą wodę, cukier i 2 łyżki mąki, wymieszać i zostawić na 10 minut by zaczyn ruszył. Następnie dodajemy sól, olej, i mąkę pszenną, wyrabiamy elastyczne ciasto, (nie zawsze mi idzie 2,5 szklanki mąki ,czasem więcej, czasem mniej). Ciasto drożdżowe zostawiamy na następne 10 minut by troszkę ruszyło. Dzielimy go na dwie części, każdą wałkujemy na prostokąt, a następnie zwijamy w roladę. Tak samo postępujemy z drugą częścią. Układamy na wysmarowanej tłuszczem formie do bagietek, lekko nacinamy wierzch nożem. Możemy zostawić na chwilę by się napuszyły ale ja nigdy nie mam na to czasu :)
Wstawiamy do piekarnika, pieczemy 25-35 minut na złoty kolor w 180 *.
Jak bagietki się pieką ucieramy masło z wyciśniętym przez praskę czosnkiem i posiekaną drobno natką pietruszki. Upieczone bagietki kroimy ukośnie nożem do połowy wysokości i nakładamy masełko czosnkowe, wstawiamy na 5 minut do piekarnika. I SMACZNEGO