Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pyszne, miękkie, idealne na śniadanie
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 831
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 8948
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 1321
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 10551
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4755
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 831
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 8948
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 1321
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 10551
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4755
Składniki
Drożdże rozpuścić w letniej wodzie, dodać łyżkę mąki i trochę cukru. Poczekaj aż podwoi swoją obecnością
Mąkę przesiać dodać sól i zioła toskańskie, wlej rozczyn z drożdży i wyrób ciasto ręką lub robotem. Gotowe ciasto odstawiamy do wyrośnięcia na ok 60-90 min.
Wyrośnięte ciasto wyjmij z miski i jeszcze raz delikatnie wyrobić. Podziel na w miarę równe części i uformować kulki. Kciukiem zrobić dziurkę na środku i uformuje coś na kształt Donata. Posmakuj żółtkiem i posypać ulubionymi ziarenkami. Piecz przez ok 18-23 min na złoty kolor. Smacznego 🫶
Podawaj z masłem i ulubionymi warzywami, wędliną lub na słodko 🫶🫶🫶🫶