Do góry

Śniadania Przepis na:

Biała pasta z selera i pieczarek

Przepis dnia 2020-05-18
Biała pasta z selera i pieczarek

Autor:

Przepisów i artykułów: 767 Ocena: 14937

Dodano:

Odsłon: 4516

Obłędnie smakowita wegetariańska pasta do chleba. Pomysł niestety nie mój tylko Tadeusza Mullera. Wykonanie moje i od dziś będę robić często.

Składniki

  • seler 2 sztuki ( po obraniu ok.700 g )
  • jabłka 2 sztuki ( ok.400 g )
  • nóżki pieczarek ( ok. 200 g )
  • białe cebule ok. 200 g
  • olej rzepakowy do smażenia
  • biały pieprz + sól
  • majeranek
  • natka pietruszki
3-4 os. 30 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Biała pasta z selera i pieczarek

Przygotowanie

  1. Umyte selery w kawałkach rozkładamy na blasze, odrobinę solimy, podlewamy wodą i olejem.
    Wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 180C na 30min.
    Na patelni usmażyć posiekaną cebulę, jabłka, dodać pokrojone nóżki pieczarek, doprawić majerankiem i smażyć na lekko rumiano.
    Selera, jabłka, cebulę i pieczarki przełożyć do blendera. Dodać olej ze smażenia pieczarek, biały pieprz i zmiksować, ewentualnie dosolić.
    Pastę przełożyć do słoiczka.
    Każdą kanapkę udekorować natką pietruszki.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (6)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń