Do góry

Śniadania Przepis na:

Budyniowe placki z jabłkiem

Budyniowe placki z jabłkiem

Autor:

Przepisów i artykułów: 477 Ocena: 3412

Dodano:

Odsłon: 11954

Pyszne, delikatne, puszyste placuszki budyniowe o smaku śmietankowym z tartym jabłkiem.

Składniki

  • 3 łyżki jogurtu naturalnego
  • 1 jajko
  • 2 łyżki mąki tortowej
  • 2 płaskie łyżki budyniu śmietankowego bez cukru w proszku
  • 1 płaska łyżka cukru pudru
  • 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 0,5 dużego jabłka
  • olej do smażenia
  • cukier puder do oprószenia
1-2 os. 30 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Budyniowe placki z jabłkiem

Przygotowanie

  1. Jajko wybiłam do miseczki. Dodałam jogurt naturalny i cukier puder i wymieszałam trzepaczką do połączenia składników. Mąkę tortową wymieszałam z proszkiem do pieczenia i proszkiem budyniowym i przesiałam do masy jajecznej. Wszystko wymieszałam łyżką na jednolite ciasto bez grudek. Jabłko obrałam i wycięłam gniazdo nasienne. Jabłko starłam na tarce na grubych oczkach i dodałam do ciasta. Jeszcze raz krótko wymieszałam. Na patelni rozgrzałam trochę oleju i wyłożyłam łyżką porcje ciasta, formując placuszki. Placki smażyłam na małym ogniu na rumiano i przekręcałam na drugą stronę. Ponownie smażyłam na rumiano i wykładałam na talerz przykryty ręcznikiem papierowym. Po usmażeniu, placuszki oprószyłam cukrem pudrem.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń