Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Chyba każdy lubi zjeść na śniadanie świeże i pachnące bułeczki. Jeśli również należycie do tej grupy to mam idealną propozycję. Zapraszam na przepyszne bułeczki pszenne z dodatkiem mąki orkiszowej, które robi się ekspresowe. Z powodzeniem ciasto można również przygotować wieczorem, a rano jedynie włożyć do piekarnika i cieszyć się ich wspaniałym smakiem. :)
Paszteciki krucho-drożdżowe w tym przepisie inspirowane są smakami i tradycyj...
Odsłon: 113065
Zupa z wiśni zerwanych prosto z drzewa, świeżych i dorodnych to smak naszego...
Odsłon: 451
Przepis na pyszne i mocno kremowe risotto z bobem, boczkiem i prażonymi ziarn...
Odsłon: 793
Sprawdzony przepis na zaprawę do karkówki. Mięso, które w niej poleży jest so...
Odsłon: 592
Paszteciki krucho-drożdżowe w tym przepisie inspirowane są smakami i tradycyj...
Odsłon: 113065
Zupa z wiśni zerwanych prosto z drzewa, świeżych i dorodnych to smak naszego...
Odsłon: 451
Przepis na pyszne i mocno kremowe risotto z bobem, boczkiem i prażonymi ziarn...
Odsłon: 793
Sprawdzony przepis na zaprawę do karkówki. Mięso, które w niej poleży jest so...
Odsłon: 592
Składniki
Obie mąki przesiać do miski od miksera, następnie dodać sól, drożdże, miód i wodę, delikatnie wymieszać. Po chwili dodać jajko, masło i mleko. Całość ucierać końcówką miksera do ciast drożdżowych do momentu gdy ciasto będzie odchodzić od miski. Gotowe ciasto przełożyć na blat posypaną mąką, wyrobić wałek, a następnie pokroić na mniejsze części i uformować małe okrągłe bułeczki. Gotowe bułeczki przełożyć na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. (Jeśli bułeczki chcemy piec rano, to blaszkę owinąć folią spożywczą i włożyć do lodówki na noc. Następnego dnia wyjąć z lodówki pół godziny przed pieczeniem, aby się ogrzały i jeszcze trochę podrosły). Tak przygotowane bułeczki rozsmarować roztrzepanym jajkiem i posypać makiem. Piec w nagrzanym piekarniku do 180 stopni przez ok. 20 min.
Smacznego :)