Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Chrupiące bułeczki śniadaniowe zrobione z mąki pszennej, chlebowej.
Nie wiem jak wy ale my uwielbiamy zupy grzybowe różnego rodzaju z pieczarek,...
Odsłon: 181
Brak pomysłu na piątkowy obiad? Oto przepis na kotlety wegetariańskie bez mię...
Odsłon: 382
Dorada z grilla to jedna z najsmaczniejszych i najzdrowszych morskich ryb. Wp...
Odsłon: 1740
Superszybki makaron z pieczarkami – idealny, gdy głód nie chce czekać. Prosty...
Odsłon: 3280
Witam serdecznie :-) Dzisiaj zrobimy pyszną surówkę z młodej kapusty, idealny...
Odsłon: 26777
Nie wiem jak wy ale my uwielbiamy zupy grzybowe różnego rodzaju z pieczarek,...
Odsłon: 181
Brak pomysłu na piątkowy obiad? Oto przepis na kotlety wegetariańskie bez mię...
Odsłon: 382
Dorada z grilla to jedna z najsmaczniejszych i najzdrowszych morskich ryb. Wp...
Odsłon: 1740
Superszybki makaron z pieczarkami – idealny, gdy głód nie chce czekać. Prosty...
Odsłon: 3280
Witam serdecznie :-) Dzisiaj zrobimy pyszną surówkę z młodej kapusty, idealny...
Odsłon: 26777
Składniki
W szklance rozkruszamy drożdże, dodajemy cukier i łyżkę mąki i 50 ml ciepłego mleka, mieszamy i odstawiamy do wyrośnięcia na około 10-15 minut. Do większej miski przesiewamy mąkę, dodajemy sól, jajko, pozostałe ciepłe mleko z rozpuszczonym masłem oraz wyrośnięte drożdże. Wyrabiamy ręcznie ciasto około 10 minut do momentu odchodzenia ciasta od rąk i miski.
Wyrobione ciasto przykrywamy i odstawiamy do wyrośnięcia na godzinę (ciasto powinno podwoić swoją objętość).
Wyrośnięte ciasto wykładamy na oprószony mąką blat, dzielimy na 9 równych kawałków. Z każdego kawałka ciasta formujemy bułki i układamy je na wyłożonej papierem do pieczenia blasze. Przykrywamy uformowane bułki i odstawiamy do ponownego wyrastania na 40 minut. Wyrośnięte bułki nagniatamy po środku odwrotną, tępą częścią noża robiąc przedziałek.
W między czasie nagrzewamy piekarnik do 200 stopni Celsjusza, wkładamy blachę z bułkami do piekarnika i pieczemy 15-20 minut na środkowej półce, grzałki góra/dół, bez termoobiegu do ładnego zarumienienia się bułek.
Upieczone bułki studzimy na kratce.
Smacznego!!!