Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Chrupiące bułeczki śniadaniowe zrobione z mąki pszennej, chlebowej.
Mięso z piersi kurczaka, do tego ziemniaki i sos pieczarkowy, to danie idealn...
Odsłon: 82
Mają niesamowity smak i aromat. Lubię takie pierniczki bez żadnych dodatków w...
Odsłon: 43
Czebureki-chrupiące i rumiane pierogi z soczystym mięsnym farszem. Danie z k...
Odsłon: 9966
Dzisiaj zapraszam Was na deser zero waste. Został mi otwarty serek mascarpone...
Odsłon: 79
Przepyszne kanapeczki we włoskim stylu. Świetne na rodzinne uroczystości na ś...
Odsłon: 42
Szaszłyki z piersi kurczaka smażone z dużą ilością cebuli. Przyrządzimy je na...
Odsłon: 139
Mięso z piersi kurczaka, do tego ziemniaki i sos pieczarkowy, to danie idealn...
Odsłon: 82
Mają niesamowity smak i aromat. Lubię takie pierniczki bez żadnych dodatków w...
Odsłon: 43
Czebureki-chrupiące i rumiane pierogi z soczystym mięsnym farszem. Danie z k...
Odsłon: 9966
Dzisiaj zapraszam Was na deser zero waste. Został mi otwarty serek mascarpone...
Odsłon: 79
Przepyszne kanapeczki we włoskim stylu. Świetne na rodzinne uroczystości na ś...
Odsłon: 42
Szaszłyki z piersi kurczaka smażone z dużą ilością cebuli. Przyrządzimy je na...
Odsłon: 139
Składniki
W szklance rozkruszamy drożdże, dodajemy cukier i łyżkę mąki i 50 ml ciepłego mleka, mieszamy i odstawiamy do wyrośnięcia na około 10-15 minut. Do większej miski przesiewamy mąkę, dodajemy sól, jajko, pozostałe ciepłe mleko z rozpuszczonym masłem oraz wyrośnięte drożdże. Wyrabiamy ręcznie ciasto około 10 minut do momentu odchodzenia ciasta od rąk i miski.
Wyrobione ciasto przykrywamy i odstawiamy do wyrośnięcia na godzinę (ciasto powinno podwoić swoją objętość).
Wyrośnięte ciasto wykładamy na oprószony mąką blat, dzielimy na 9 równych kawałków. Z każdego kawałka ciasta formujemy bułki i układamy je na wyłożonej papierem do pieczenia blasze. Przykrywamy uformowane bułki i odstawiamy do ponownego wyrastania na 40 minut. Wyrośnięte bułki nagniatamy po środku odwrotną, tępą częścią noża robiąc przedziałek.
W między czasie nagrzewamy piekarnik do 200 stopni Celsjusza, wkładamy blachę z bułkami do piekarnika i pieczemy 15-20 minut na środkowej półce, grzałki góra/dół, bez termoobiegu do ładnego zarumienienia się bułek.
Upieczone bułki studzimy na kratce.
Smacznego!!!