Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Chrupiące bułeczki śniadaniowe zrobione z mąki pszennej, chlebowej.
Jest pyszna. Polecam na świąteczny obiad, na spotkanie rodzinne.
Odsłon: 975
Prosta sałatka z makaronu orzo, ananasa, selera naciowego, jajek, szynki, ogó...
Odsłon: 449
Delikatna polędwica wieprzowa, aromatyczne dodatki , to super danie obiadowe.
Odsłon: 170
Przepis dnia
Polecam. Duży tort o wyrazistym smaku. Pasuje na każdą okazję.
Odsłon: 2705
Jest pyszna. Polecam na świąteczny obiad, na spotkanie rodzinne.
Odsłon: 975
Prosta sałatka z makaronu orzo, ananasa, selera naciowego, jajek, szynki, ogó...
Odsłon: 449
Delikatna polędwica wieprzowa, aromatyczne dodatki , to super danie obiadowe.
Odsłon: 170
Przepis dnia
Polecam. Duży tort o wyrazistym smaku. Pasuje na każdą okazję.
Odsłon: 2705
Składniki
W szklance rozkruszamy drożdże, dodajemy cukier i łyżkę mąki i 50 ml ciepłego mleka, mieszamy i odstawiamy do wyrośnięcia na około 10-15 minut. Do większej miski przesiewamy mąkę, dodajemy sól, jajko, pozostałe ciepłe mleko z rozpuszczonym masłem oraz wyrośnięte drożdże. Wyrabiamy ręcznie ciasto około 10 minut do momentu odchodzenia ciasta od rąk i miski.
Wyrobione ciasto przykrywamy i odstawiamy do wyrośnięcia na godzinę (ciasto powinno podwoić swoją objętość).
Wyrośnięte ciasto wykładamy na oprószony mąką blat, dzielimy na 9 równych kawałków. Z każdego kawałka ciasta formujemy bułki i układamy je na wyłożonej papierem do pieczenia blasze. Przykrywamy uformowane bułki i odstawiamy do ponownego wyrastania na 40 minut. Wyrośnięte bułki nagniatamy po środku odwrotną, tępą częścią noża robiąc przedziałek.
W między czasie nagrzewamy piekarnik do 200 stopni Celsjusza, wkładamy blachę z bułkami do piekarnika i pieczemy 15-20 minut na środkowej półce, grzałki góra/dół, bez termoobiegu do ładnego zarumienienia się bułek.
Upieczone bułki studzimy na kratce.
Smacznego!!!