Do góry

Śniadania Przepis na:

Bułeczki śniadaniowe:

Bułeczki śniadaniowe:

Autor:

Przepisów i artykułów: 516 Ocena: 4949

Dodano:

Odsłon: 1067

Od czasu do czasu lubię zaskoczyć moją rodzinkę, świeżo upieczonymi bułeczkami na śniadanie.

Składniki

  • 1/2 kg przesianej mąki tortowej
  • 250 ml mleka lub wody
  • 1 łyżeczka soli
  • 25 g świeżych drożdży
  • 1 łyżeczka oliwy z oliwek
3-4 os. > 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Bułeczki śniadaniowe:

Przygotowanie

  1. Mąkę przesiać do miski. Dodać sól.
    W letnim mleku rozmieszać drożdże.Połączyć z mąką. Wyrobić miękkie , elastyczne ciasto.
    Pod koniec wyrabiania dodać oliwę i jeszcze chwilę wyrabiać.Odstawić do wyrośnięcia . Ponownie zarobić by "odgazować" ciasto.
    Przełożyć na podsypany mąką blat. Uformować wałek, pociąć na dowolne kawałki i lepić okrągłe lub podłużne bułeczki. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia. Ułożyć na nim bułki i ponownie odstawić na 15 minut by podrosły. Każdą naciąć nożem. Piekarnik nagrzać do 200 stopni i piec 25 minut.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń