Do góry

Śniadania Przepis na:

Bułki dyniowe

Bułki dyniowe

Autor:

Przepisów i artykułów: 101 Ocena: 842

Dodano:

Odsłon: 300

Polecam je wszystkim amatorom dyni i domowego pieczywa. Są bardzo delikatne i mają piękny, żółciutki kolor.

Składniki

  • 1/2 szklanki ciepłej wody
  • łyżka cukru
  • łyżka mąki pszennej
  • 25 g drożdży
  • 4,5 szklanki mąki pszennej
  • 2 łyżeczki soli
  • szklanka puree dyniowego (wcześniej upieczonej i zmiksowanej dyni)
  • jajko
  • łyżeczka kurkumy
  • 1/3 kostki masła (ok. 30 g)
3-4 os. 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. ZACZYN: Do miski z ciepłą wodą dodaję: łyżkę cukru, łyżkę mąki i 25 g drożdży. Wszystkie składniki dokładnie mieszam. Miskę przykrywam bawełnianą ściereczką i pozostawiam w ciepłym miejscu na ok. 15 minut.

  2. Masło topię i pozostawiam do przestygnięcia. Do większej miski przesiewam mąkę, dodaję sól, kurkumę i wyrośnięty zaczyn. Wszystkie składniki łączę ze sobą. Następnie dodaję jajko i roztopione masło. Ciasto wyrabiam, aż nie zacznie odchodzić od brzegów miski. Jeśli jest zbyt rzadkie dodaję odrobinę mąki. Wyrobione ciasto przykrywam bawełnianą ściereczką i pozostawiam do wyrośnięcia na ok. 45 minut.


  3. Wyrośnięte ciasto ponownie zagniatam i formuję z niego kulki (około 9-10 szt.), będą to nasze bułeczki. Ponownie przykrywam i pozostawiam do wyrośnięcia na około 15 - 20 minut.

  4. Bułeczki nacinam z boków, tak żeby wyglądały bardziej "dyniowo" i przyczepiam ogonek z ciasta. Bułeczki można posmarować roztrzepanym jajkiem. Wkładam do piekarnika nagrzanego do ok. 200 st. C. Piekę 25 minut.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (1)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń