Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Polecam je wszystkim amatorom dyni i domowego pieczywa. Są bardzo delikatne i mają piękny, żółciutki kolor.
Cud witaminowy w postaci koktajlu "zero cukru"
Odsłon: 30
Uwielbiasz orzeźwiający smak cytryn? Jeśli lubisz także warstwowe wypieki, ni...
Odsłon: 7336
Przepis na małe, soczyste pulpeciki z mięsa mielonego skąpane w aromatycznym...
Odsłon: 154906
Polecam. Jak babciny.
Odsłon: 1061
Masz ochotę na pizzę, ale szukasz lżejszej i szybszej opcji? Ten przepis na p...
Odsłon: 511
Cud witaminowy w postaci koktajlu "zero cukru"
Odsłon: 30
Uwielbiasz orzeźwiający smak cytryn? Jeśli lubisz także warstwowe wypieki, ni...
Odsłon: 7336
Przepis na małe, soczyste pulpeciki z mięsa mielonego skąpane w aromatycznym...
Odsłon: 154906
Polecam. Jak babciny.
Odsłon: 1061
Masz ochotę na pizzę, ale szukasz lżejszej i szybszej opcji? Ten przepis na p...
Odsłon: 511
Składniki
ZACZYN: Do miski z ciepłą wodą dodaję: łyżkę cukru, łyżkę mąki i 25 g drożdży. Wszystkie składniki dokładnie mieszam. Miskę przykrywam bawełnianą ściereczką i pozostawiam w ciepłym miejscu na ok. 15 minut.
Masło topię i pozostawiam do przestygnięcia. Do większej miski przesiewam mąkę, dodaję sól, kurkumę i wyrośnięty zaczyn. Wszystkie składniki łączę ze sobą. Następnie dodaję jajko i roztopione masło. Ciasto wyrabiam, aż nie zacznie odchodzić od brzegów miski. Jeśli jest zbyt rzadkie dodaję odrobinę mąki. Wyrobione ciasto przykrywam bawełnianą ściereczką i pozostawiam do wyrośnięcia na ok. 45 minut.
Wyrośnięte ciasto ponownie zagniatam i formuję z niego kulki (około 9-10 szt.), będą to nasze bułeczki. Ponownie przykrywam i pozostawiam do wyrośnięcia na około 15 - 20 minut.
Bułeczki nacinam z boków, tak żeby wyglądały bardziej "dyniowo" i przyczepiam ogonek z ciasta. Bułeczki można posmarować roztrzepanym jajkiem. Wkładam do piekarnika nagrzanego do ok. 200 st. C. Piekę 25 minut.