Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Polecam je wszystkim amatorom dyni i domowego pieczywa. Są bardzo delikatne i mają piękny, żółciutki kolor.
Prosty i smaczny przepis na szaszłyki z kurczaka na obiad lub kolację dla trz...
Odsłon: 1173
Smacznie i dietetycznie.
Odsłon: 19
Maje wnuki je uwielbiają, mogą też zagościć na stole świątecznym.
Odsłon: 31
Prosty i smaczny przepis na szaszłyki z kurczaka na obiad lub kolację dla trz...
Odsłon: 1173
Smacznie i dietetycznie.
Odsłon: 19
Maje wnuki je uwielbiają, mogą też zagościć na stole świątecznym.
Odsłon: 31
Składniki
ZACZYN: Do miski z ciepłą wodą dodaję: łyżkę cukru, łyżkę mąki i 25 g drożdży. Wszystkie składniki dokładnie mieszam. Miskę przykrywam bawełnianą ściereczką i pozostawiam w ciepłym miejscu na ok. 15 minut.
Masło topię i pozostawiam do przestygnięcia. Do większej miski przesiewam mąkę, dodaję sól, kurkumę i wyrośnięty zaczyn. Wszystkie składniki łączę ze sobą. Następnie dodaję jajko i roztopione masło. Ciasto wyrabiam, aż nie zacznie odchodzić od brzegów miski. Jeśli jest zbyt rzadkie dodaję odrobinę mąki. Wyrobione ciasto przykrywam bawełnianą ściereczką i pozostawiam do wyrośnięcia na ok. 45 minut.
Wyrośnięte ciasto ponownie zagniatam i formuję z niego kulki (około 9-10 szt.), będą to nasze bułeczki. Ponownie przykrywam i pozostawiam do wyrośnięcia na około 15 - 20 minut.
Bułeczki nacinam z boków, tak żeby wyglądały bardziej "dyniowo" i przyczepiam ogonek z ciasta. Bułeczki można posmarować roztrzepanym jajkiem. Wkładam do piekarnika nagrzanego do ok. 200 st. C. Piekę 25 minut.