Do góry

Śniadania Przepis na:

Bułki na kapuście – poliźniki

Bułki na kapuście – poliźniki

Autor:

Przepisów i artykułów: 2537 Ocena: 18823

Dodano:

Odsłon: 263

Staropolski przepis na smaczne bułeczki na śniadanie.

Składniki

  • Mleko 2 szklanki
  • Cukier 2 łyżki
  • Drożdże 2 dag
  • Mąka krupczatka 35 dag
  • Jajko 1 szt.
  • Kilka listków kapusty białej
  • Szczypta soli
  • Cukier waniliowy
  • Masło
3-4 os. > 60 min średnie tanie
Reklama
Reklama
Bułki na kapuście – poliźniki

Przygotowanie

  1. Wykonanie:
    Drożdże utrzeć z jedną łyżką cukru, 2 łyżkami mleka i odstawić w ciepłe miejsce. Mąkę wsypać do miski, wbić jajko, wlać mleko, resztę cukru i sól. Wymieszać z rozczynem, wyrobić dokładnie ciasto i odstawić do wyrośnięcia. Następnie rozłożyć liście kapusty, na nich nałożyć łyżką ciasto, rozłożyć równomiernie i przykryć drugim liściem. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 stopni i piec 15-20 minut. Po upieczeniu usunąć liście i skropić bułeczki roztopionym masłem wymieszany z cukrem waniliowym.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (1)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń