Do góry

Śniadania Przepis na:

Bułki poznańskie dwudniowe

Bułki poznańskie dwudniowe

Autor:

Przepisów i artykułów: 73 Ocena: 740

Dodano:

Odsłon: 7279

Pyszne domowe bułki na podmłodzie. Oryginalny przepis, pochodzi z książki Piotra Kucharskiego,"Chleb. Domowa piekarnia" Szczerze polecam :) Czas przygotowania nie jest długi, natomiast czas oczekiwania już tak.

Składniki

  • Podmłoda:
  • 2 g. świeżych drożdży
  • 200 ml. ciepłej wody
  • 200 g. mąki pszennej
  • Ciasto właściwe:
  • 400 g. mąki pszennej
  • 200 ml. wody ciepłej
  • 10 g. drożdży
  • 1/2 łyżeczki cukru
  • 1 łyżeczka soli
5-6 os. 60 min średnie tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Wieczorem przygotować podmłodę.
    Do miski wlać ciepłą wodę, wkruszyć drożdże i dodać mąkę. Wymieszać.
    Przykryć i zostawić na noc.

  2. Następnego dnia, przygotowujemy ciasto.
    Drożdże rozpuścić w wodzie, dodać cukier.
    Do miski wsypać mąkę, dodać sól. Wlać wodę z drożdżami i podmłodę.
    Wyrobić mikserem z hakami. Jeśli będzie za rzadkie, to dosypać trochę mąki.
    Zostawić na około dwie godziny, do wyrośnięcia.
    Wyrośnięte ciasto, przełożyć na stolnicę podsypaną mąką.
    Uformować wałek i podzielić na 9 części.

  3. Z każdej części ciasta, uformować bułkę.
    Gotowe bułeczki ułożyć na blaszce, wyłożonej papierem do pieczenia.
    Następnie zrobić przedziałek, tępą stroną noża, lub drewnianą łyżką.

  4. Wierzch bułek, posmarować odrobiną wody. Następnie, zostawić bułeczki
    na 15 minut do napuszenia.
    Piekarnik ustawić na 220 stopni. Na dno, wstawić naczynie żaroodporne z wodą.

    Kiedy piekarnik się nagrzeje, włożyć do niego blaszkę z bułkami.
    Piec 20-25 minut. Do zarumienienia.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń