Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 974
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4250
Pierniczki na miodzie gryczanym są pyszne, mięciutkie i bardzo aromatyczne. T...
Odsłon: 557
Proste, pyszne ciasto budyniowe z kokosem na ciasteczkach petit beurre, polan...
Odsłon: 924
Przepis dnia
Krokiety z mięsem z rosołu to doskonały pomysł na obiad. Mięso niezbyt smaczn...
Odsłon: 3859
Przepis dnia
Chicken burger z dodatkiem karmelizowanych pieczarek. Gorąco polecam!
Odsłon: 783
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 974
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4250
Pierniczki na miodzie gryczanym są pyszne, mięciutkie i bardzo aromatyczne. T...
Odsłon: 557
Proste, pyszne ciasto budyniowe z kokosem na ciasteczkach petit beurre, polan...
Odsłon: 924
Przepis dnia
Krokiety z mięsem z rosołu to doskonały pomysł na obiad. Mięso niezbyt smaczn...
Odsłon: 3859
Przepis dnia
Chicken burger z dodatkiem karmelizowanych pieczarek. Gorąco polecam!
Odsłon: 783
Składniki
Do wysokiej, plastikowej miski wsypałam łyżkę przesianej mąki, dodałam cukier i drożdże rozpuszczone w ciepłym mleku. Tak przygotowany zaczyn wymieszałam i odstawiłam pod przykryciem na ok 20 min.
Po tym czasie przesiałam resztę mąki do miski z zaczynem, dodałam sól, wodę, masło i wyrabiałam nadgarstki przez ok. 15min. Yhym...Czym dłużej wyrabia się ciasto na pieczywo, tym lepiej.
Trzeba robić to tak długo, aż ciasto będzie gładkie i elastyczne. Nie ma potrzeby posypywania mąką, bo z czasem, z kleistego ciasta zrobi nam się gładziutkie, jak pupcia niemowlęcia :)
Kiedy już poczujecie, że wyczerpaliście limit ćwiczeń na górną partię ciała, odstawcie ciasto do miski, przykryjcie i pozwólcie wyrosnąć przez ok. 1,5 godz.
Fajnie wyrosło ciasto, co nie? :) No to przygotujcie blachę, połóżcie papier do pieczenia i przez chwilę wyrabiajcie jeszcze ciasto. Uformujcie bułki, ułóżcie na blaszce, przykryjcie jeszcze na 15 min.
Piekarnik nastawcie na 190stopni. I teraz kwestia piekarnika. W znalezionym przepisie było napisane, że bułki mają się piec przez 20 min. W moim piekarniku były gotowe już po 10 minutach. Pod koniec pieczenia włączcie na chwilę termoobieg, coby nadać chrupkości bułkom :)