Do góry

Śniadania Przepis na:

Bułki pszenne

Bułki pszenne

Autor:

Przepisów i artykułów: 19 Ocena: 155

Dodano:

Odsłon: 1592

Idealne!

Składniki

  • (ok.9 sztuk)
  • 3,5 szklanki mąki pszennej
  • 150 ml ciepłego mleka (0,75szkl)
  • 150 ml ciepłej wody (0,75szkl)
  • 35-40dag świeżych drożdży
  • 1,5 łyżeczki soli
  • łyżeczka cukru (można dać odrobinkę więcej)
  • 2,5 łyżki stopionego masła
> 6 os. > 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Do wysokiej, plastikowej miski wsypałam łyżkę przesianej mąki, dodałam cukier i drożdże rozpuszczone w ciepłym mleku. Tak przygotowany zaczyn wymieszałam i odstawiłam pod przykryciem na ok 20 min.

  2. Po tym czasie przesiałam resztę mąki do miski z zaczynem, dodałam sól, wodę, masło i wyrabiałam nadgarstki przez ok. 15min.
    Yhym...Czym dłużej wyrabia się ciasto na pieczywo, tym lepiej.

  3. Trzeba robić to tak długo, aż ciasto będzie gładkie i elastyczne. Nie ma potrzeby posypywania mąką, bo z czasem, z kleistego ciasta zrobi nam się gładziutkie, jak pupcia niemowlęcia :)

  4. Kiedy już poczujecie, że wyczerpaliście limit ćwiczeń na górną partię ciała, odstawcie ciasto do miski, przykryjcie i pozwólcie wyrosnąć przez ok. 1,5 godz.

  5. Fajnie wyrosło ciasto, co nie? :)
    No to przygotujcie blachę, połóżcie papier do pieczenia i przez chwilę wyrabiajcie jeszcze ciasto. Uformujcie bułki, ułóżcie na blaszce, przykryjcie jeszcze na 15 min.

  6. Piekarnik nastawcie na 190stopni.
    I teraz kwestia piekarnika. W znalezionym przepisie było napisane, że bułki mają się piec przez 20 min. W moim piekarniku były gotowe już po 10 minutach.

    Pod koniec pieczenia włączcie na chwilę termoobieg, coby nadać chrupkości bułkom :)

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń