Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
inspirowane przepisami dla insulinoopornych Dominiki Musiałowskiej, bardzo sycące, smaczne, przepis na 10 szt - 10 śniadań, powiedzmy, że dla min 2 osób, bo można je przechowywać 7 dni. Uwaga, przygotowuje się szybko, ale dwa dni wcześniej trzeba namoczyć kaszę i płatki.
Wcześniej 2-3 dni
Kaszę gryczaną i pół szklanki płatków owsianych wkładam do szklanego słoja, mieszam i zalewam ciepłą (ok 40 stopni) przegotowaną wodą. Zamykam niezbyt szczelnie i zostawiam w ciepłym miejscu.
Analogicznie jak do przygotowania chleba z kaszy gryczanej, który już jakiś czas temu zamieściłam na smakerze https://smaker.pl/przepis-chleb-z-kaszy-gryczanej-bez-glutenu,123679,domowapiwniczka.html
Odlewam wodę a nasiąknięte płatki z kaszą blenduję, niezbyt dokładnie, byle uzyskać konsystencję, która sklei pieczywo niejako zastępując gluten.
Dodaję sól, zioła, słonecznika, żurawinę, żółtka jaj i mieszam.
Dodaję otręby i siemię, mieszam ponownie.
Odstawiam, aby "ciasto odpoczęło" :-) - bo to nie ciasto, ale 10 minut na polubienie się składników jest ok:)
Ubijam pianę z białek jaj i dodaję do reszty składników delikatnie mieszając.
Formuję w dłoniach bułki (na szt mniej więcej taka czubata łyżka, by łatwo było formować w dłoniach). A dłonie zwilżam co jakiś czas pod bieżącą wodą. Wtedy ciasto daje się lepić ze sobą, a nie z rękoma :)
Układam je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
Piekę w teperaturze 160 stopni, przez 30-40 minut, na ostatnie 5-10 minut włączam termoobieg, aby mieć pewność, że upiekły się wewnątrz. Dodatkowo robię test suchego patyczka:)
- stąd margines czasowy, jest sporo różnych składników o różnej wilgotności własnej, stąd mogą się dopiekać w różnym czasie.
Studzę na kratce, by wilgoć odparowała także ze spodniej strony bułek.
I zajadam... :) z serkiem, z ajvarem, z pastą z awokado, z czymkolwiek, co mam w lodówce.
Kupowanie pieczywa z głowy, jedną małą bułeczka można się najeść bardziej niz sklepowymi 3 kajzerkami :)
Lubicie smak chałwy? Zobaczcie jak w prosty sposób przygotować ten deser w za...
Odsłon: 3541
To chyba najprostszy deser na świecie. Ciasto z serkiem mascarpone robi się n...
Odsłon: 58
Burrito, klasyk kuchni meksykańskiej. Chrupiąca tortiilla nadziana aromatyczn...
Odsłon: 26
Gołąbki bardzo u nas lubimy, więc co jakiś czas przyrządzam je, mimo, że są d...
Odsłon: 104
Polecam Wam naleśniki z pieczonymi jabłuszkami domowej roboty i cynamonem. Na...
Odsłon: 2164
To chyba najprostszy deser na świecie. Ciasto z serkiem mascarpone robi się n...
Odsłon: 58
Burrito, klasyk kuchni meksykańskiej. Chrupiąca tortiilla nadziana aromatyczn...
Odsłon: 26
Gołąbki bardzo u nas lubimy, więc co jakiś czas przyrządzam je, mimo, że są d...
Odsłon: 104
Polecam Wam naleśniki z pieczonymi jabłuszkami domowej roboty i cynamonem. Na...
Odsłon: 2164
Składniki
Wcześniej 2-3 dni Kaszę gryczaną i pół szklanki płatków owsianych wkładam do szklanego słoja, mieszam i zalewam ciepłą (ok 40 stopni) przegotowaną wodą. Zamykam niezbyt szczelnie i zostawiam w ciepłym miejscu. Analogicznie jak do przygotowania chleba z kaszy gryczanej, który już jakiś czas temu zamieściłam na smakerze https://smaker.pl/przepis-chleb-z-kaszy-gryczanej-bez-glutenu,123679,domowapiwniczka.html
Odlewam wodę a nasiąknięte płatki z kaszą blenduję, niezbyt dokładnie, byle uzyskać konsystencję, która sklei pieczywo niejako zastępując gluten. Dodaję sól, zioła, słonecznika, żurawinę, żółtka jaj i mieszam. Dodaję otręby i siemię, mieszam ponownie. Odstawiam, aby "ciasto odpoczęło" :-) - bo to nie ciasto, ale 10 minut na polubienie się składników jest ok:) Ubijam pianę z białek jaj i dodaję do reszty składników delikatnie mieszając.
Formuję w dłoniach bułki (na szt mniej więcej taka czubata łyżka, by łatwo było formować w dłoniach). A dłonie zwilżam co jakiś czas pod bieżącą wodą. Wtedy ciasto daje się lepić ze sobą, a nie z rękoma :) Układam je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piekę w teperaturze 160 stopni, przez 30-40 minut, na ostatnie 5-10 minut włączam termoobieg, aby mieć pewność, że upiekły się wewnątrz. Dodatkowo robię test suchego patyczka:) - stąd margines czasowy, jest sporo różnych składników o różnej wilgotności własnej, stąd mogą się dopiekać w różnym czasie. Studzę na kratce, by wilgoć odparowała także ze spodniej strony bułek.
I zajadam... :) z serkiem, z ajvarem, z pastą z awokado, z czymkolwiek, co mam w lodówce. Kupowanie pieczywa z głowy, jedną małą bułeczka można się najeść bardziej niz sklepowymi 3 kajzerkami :)
Przepisy Pieczywo
Pieczywo
chleb ziemniaczany
Pieczywo
Szybki chlebek pszenno-żytni
Pieczywo
Bułeczki pszenne posypane sezamem.
Pieczywo
Chleb słonecznikowy
chleb ziemniaczany
Łatwy chleb ziemniaczany z dodatkiem ziemniaczanego puree
Odsłon: 237
Szybki chlebek pszenno-żytni
Swojski chleb nie ma sobie równych. Tym razem tak na szybko, bez wyrastania....
Odsłon: 2239