Do góry

Śniadania Przepis na:

Bułki z kalafiora z pastą z awokado (Keto, Paleo, LowCarb)

Bułki z kalafiora z pastą z awokado (Keto, Paleo, LowCarb)

Autor:

Przepisów i artykułów: 18 Ocena: 36

Dodano:

Odsłon: 233

Bułki z kalafiora z pastą jajeczną z awokado, czyli pomysł na weekendowe Keto śniadanie. Pastę można zrobić w kilka minut, trochę więcej pracy wymagają bułeczki, ale i one nie są specjalnie skomplikowane. Ich plusem jest to, że można je zabrać na wynos. Jak pogoda dopisze, to czemu nie zorganizować śniadania w plenerze? Przepis oraz więcej pomysłów na pyszne dania znajdziesz na https://moderncavegirl.pl

Składniki

  • 5 jajek
  • 200 gram kalafiora surowego
  • 60 gram mąki kokosowej
  • 1 łyżka łupin babki jajowatej czubata
  • 1 szczypta soli himalajskiej lub morskiej
  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • dowolne przyprawy, np. zioła, czosnek suszony, itp.
  • 1 awokado dojrzałe
  • szczypta soli i pieprzu
5-6 os. 60 min średnie tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Kalafiora podzielić na małe kawałki i zblendować razem z jajkami na gładką masę. Dodać mąkę kokosową, łupiny babki płesznik, sól, sodę oraz ulubione przyprawy. Wymieszać dokładnie i odstawić na chwilę do zgęstnienia. Potem formować małe bułeczki i kłaść na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w piekarniku nagrzanym do 160 stopni Celsjusza z włączoną funkcją termoobiegu przez ok. 30 minut lub do przyrumienienia. Ostudzić.


  2. W międzyczasie jajka ugotować na półtwardo. Wydrążyć miąższ z awokado i zmiksować je z ugotowanymi jajkami na gładką masę. Jeśli konsystencja pasty jest zbyt zbita, to można dodać trochę majonezu. Doprawić solą i pieprzem. Smarować bułeczki po wystudzeniu.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (3)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń