Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Cudowne bułeczki z pokrzywą. Z łąki wróciłam z naręczem młodej pokrzywy, na bułeczki też starczyło.
Czebureki-chrupiące i rumiane pierogi z soczystym mięsnym farszem. Danie z k...
Odsłon: 5276
Polecam. Doskonale pasuje na rodzinne spotkanie, ale również na kanapki. Po...
Odsłon: 404
Czebureki-chrupiące i rumiane pierogi z soczystym mięsnym farszem. Danie z k...
Odsłon: 5276
Polecam. Doskonale pasuje na rodzinne spotkanie, ale również na kanapki. Po...
Odsłon: 404
Składniki
Przesianą mąkę wymieszać z posiekaną pokrzywą. Zrobić dołeczek,dodać pokruszone drożdże, posypać szczyptą cukru. Mleko lekko podgrzać, drożdże zalać 50 ml mleka. Poczekać aż drożdże będą płynne, wtedy dodać żółtka, resztę mleka, olej, czosnek roztarty z solą, pieprz i dokładnie wyrobić ciasto. Przykryć i odstawić do wyrośnięcia. Odstawiamy na 1 godzinę do wyrośnięcia.
Z wyrośniętego ciasta odrywać kawałki wielkości pomarańczy i formować kuleczkę. Wykładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Odstawiamy na 20 minut do podrośnięcia. Potem smarujemy roztrzepanym białkiem z czosnkiem . Pieczemy w 180 C około 20 minut.
Wyjmujemy i pyszne bułeczki gotowe.