Do góry

Śniadania Przepis na:

Chałka z orzechami

Chałka z orzechami

Autor:

Przepisów i artykułów: 454 Ocena: 4705

Dodano:

Odsłon: 564

Domowa, smaczna chałka "wykończona"orzechami włoskimi...polecam ;)

Składniki

  • Ciasto drożdżowe:
  • mąka pszenna typ 450 350 g
  • cukier 3 łyżki
  • jajo 1 szt
  • masło 30 g
  • mleko 170 ml
  • drożdże 15 g
  • Na wierzch:
  • jajo 1 szt
  • mleko 1 łyżka
  • orzechy włoskie 35 g
5-6 os. > 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Drożdże skruszyć do miski, rozmieszać z cukrem. Dodać ciepłego mleka, kilka łyżek mąki i wymieszać. Zaczyn odstawić na kilka minut. Następnie dodać pozostałe składniki, w tym stopione masło i wyrobić ciasto drożdżowe.

  2. Gotowe przykryć ściereczką i pozostawić w ciepłym miejscu do momentu aż ciasto podwoi objętość. Następnie ciasto przełożyć do prostokątnej formy wysmarowanej tłuszczem. pozostawić do napuszenia. Następnie wierzch posmarować jajem wymieszanym z mlekiem i obficie posypać drobno pokrojonymi orzechami.

  3. Piec w temp. 180 stopni przez ok. 30 min. Chałka nadaję się do jedzenia zarówno ze słodkimi, jak i ze słonymi dodatkami :)
    Smacznego!

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń