Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Domowa, smaczna chałka "wykończona"orzechami włoskimi...polecam ;)
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 10381
Taki miodownik uwielbiają wszyscy, pachnący goździkami i cynamonem. W odświęt...
Odsłon: 5978
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 5312
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 12820
Śledzie po białostocku to danie bazujące na składnikach wykorzystywanych pows...
Odsłon: 4570
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 10381
Taki miodownik uwielbiają wszyscy, pachnący goździkami i cynamonem. W odświęt...
Odsłon: 5978
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 5312
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 12820
Śledzie po białostocku to danie bazujące na składnikach wykorzystywanych pows...
Odsłon: 4570
Składniki
Drożdże skruszyć do miski, rozmieszać z cukrem. Dodać ciepłego mleka, kilka łyżek mąki i wymieszać. Zaczyn odstawić na kilka minut. Następnie dodać pozostałe składniki, w tym stopione masło i wyrobić ciasto drożdżowe.
Gotowe przykryć ściereczką i pozostawić w ciepłym miejscu do momentu aż ciasto podwoi objętość. Następnie ciasto przełożyć do prostokątnej formy wysmarowanej tłuszczem. pozostawić do napuszenia. Następnie wierzch posmarować jajem wymieszanym z mlekiem i obficie posypać drobno pokrojonymi orzechami.
Piec w temp. 180 stopni przez ok. 30 min. Chałka nadaję się do jedzenia zarówno ze słodkimi, jak i ze słonymi dodatkami :) Smacznego!