Do góry

Śniadania Przepis na:

Chleb bezglutenowy

Chleb bezglutenowy

Autor:

Przepisów i artykułów: 74 Ocena: 982

Dodano:

Odsłon: 10178

Ciężko jest trafić na smaczny chleb bezglutenowy. Ale myślę, że ten przepis posmakuje nie jednej osobie.

Składniki

  • 80g mąki ziemniaczanej
  • 100g mąki kukurydzianej
  • 175g mąki gryczanej niepalonej
  • 400g letniej wody
  • 20g świeżych drożdży
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 1/2 łyżeczki bezglutenowego proszku do pieczenia
  • 2 łyżeczki gumy ksantanowej lub gumy guar
  • 3 łyżki oleju roślinnego
  • 1 jajko
  • 100g ziaren słonecznika
  • 100g siemienia lnianego
1-2 os. > 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. W misce wymieszać drożdże z wodą i cukrem.

  2. W osobnej misce wymieszać wszystkie mąki, sól, proszek do pieczenia oraz gumę ksantanową.

  3. Do suchych składników dodać wodę z drożdżami, wbić jajko i wlać olej.

  4. Wszystkie składniki wymieszać mikserem. Po dokładnym wymieszaniu dodać ziarna słonecznika i siemienia lnianego i wymieszać łyżką.

  5. Keksówkę o wymiarach 24x26 cm nasmarować masłem lub wyłożyć papierem do pieczenia i przełożyć do niej ciasto. Przykryć ściereczką i odstawić do wyrastania na 1 godz.

  6. Piekarnik rozgrzać do temperatury 220 st. C.

  7. Wstawić keksówkę do piekarnika, zaparować piekarnik i piec przez ok. 40-45 min, do tzw. suchego patyczka.

    Jak zaparować piekarnik, możecie poczytać tutaj: https://smaker.pl/artykul-jak-zaparowac-piekarnik,166039,pasjonata.html .

  8. Po tym czasie wyjąć chleb z piekarnika, jeżeli użyliśmy papieru do pieczenia to delikatnie odklejamy go od chleba, a jeżeli foremka była posmarowana masłem to wyciągamy chleb i wystawiamy jeszcze na ok. 10 min do piekarnika (sam bochenek), aby skórka ładnie się wysuszyła. Po tym czasie wyłączamy i otwieramy piekarnik, aby chleb wystygł.

    Smacznego.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (1)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

gochna55 13 września 2018 Ciekawy przepis. Chętnie upiekę ... ale nie należy
przesadzać z tą modą bezglutenową - oczywiście poza osobami, które MUSZĄ ją stosować. W ramach różnorodności pieczywka - warto upiec. :)

0 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń