Do góry

Śniadania Przepis na:

Chleb na liściach chrzanu ( bez wyrabiania )

Chleb na liściach chrzanu ( bez wyrabiania )

Autor:

Przepisów i artykułów: 834 Ocena: 17056

Dodano:

Odsłon: 14157

Sposób pieczenia chleba na liściach chrzanu pochodzi jeszcze od mojej babci. Oczywiście ona piekła prawdziwy chleb na zaczynie, ja szybki chleb z ziarnami.

Składniki

  • mąka pszenna 500 g
  • drożdże 50 g
  • ciepła woda 500 ml
  • cukier 1 łyżka
  • sól 1,5 łyżki
  • pestki słonecznika 50 g
  • siemię lniane 30 g + do posypania
  • pestki dyni 35 g
  • 4 duże liście chrzanu
> 6 os. 30 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama
Chleb na liściach chrzanu ( bez wyrabiania )

Przygotowanie

  1. 4 spore liście chrzanu należy opłukać, osuszyć i ostrym nożem wyciąć całą zgrubiałą łodygę.

    Dwie blaszki 22/9 cm wysmarować tłuszczem, spód i boki wyłożyć liśćmi chrzanu.

    Pokruszone drożdże posypać cukrem, rozetrzeć, dolać ciepłą wodę, sól, mąkę, wymieszać.

    Na koniec wsypać pestki słonecznika, dyni i siemię lniane, znów wymieszać.

    Ciasto przełożyć do blaszek, przykryć do wyrośnięcia. Wierzch posypać siemieniem lnianym.

    Piec w 185 C około 50 minut ( góra i dół ).

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

mariwanna 23 czerwca 2017 zainspirowałaś mnie;) często piekę chleb w domu, taki żytni, na zakwasie. Następnym razem spróbuję upiec go na liściu chrzanu.

1 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń