Śniadania Przepis na:
Przepisów i artykułów: 37 Ocena: 265
Dodano: 20.02.2021
Odsłon: 1100
5-6 os. | > 60 min | średnie | tanie |
W wodzie rozpuścić drożdże, zasypać łyżką mąki i poczekać z 15 – 20 minut aż zaczną pracować.
Wszystkie składniki przełożyć do miski, wyrobić jednolite ciasto. Przykryć ściereczką do wyrośnięcia (około 2 godziny).
Nagrzać piekarnik do temperatury 200 stopni C. Wyrośnięte ciasto podzielić na dwie części, uformować chleb i przełożyć do blaszek (wymiary 12x24 cm) wysmarowanych olejem i wysypanych otrębami żytnimi albo pszennymi. Wstawić do nagrzanego piekarnika, po 10 minutach zmniejszyć temperaturę do 180 st.
Po około godzinie, chleby wyjąć z blaszek i położyć na kratce, piec przez następne 20 minut (ten krok można ominąć).
Gotowe chleby zostawić jeszcze w gorącym piekarniku na parę minut.
Na skróty
Komentarze do przepisu (0)