Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Mąka pszenna, drożdże świeże, do tego oliwa z oliwek i oliwki zielone, razem z cukrem, solą i wodą na ciasto wyrobione. Po wyrośnięciu, oliwą muśnięciu, w piekarniku pieczemy i po przestygnięciu, jemy. Skórka chrupiąca, miąższ delikatny, oliwkami doprawiony, to mojego syna chlebek ulubiony.
Schab w sosie koperkowym to danie, które smakuje o każdej porze roku, ale naj...
Odsłon: 34162
Zupa z wiśni zerwanych prosto z drzewa, świeżych i dorodnych to smak naszego...
Odsłon: 1364
Paszteciki krucho-drożdżowe w tym przepisie inspirowane są smakami i tradycyj...
Odsłon: 113600
Schab w sosie koperkowym to danie, które smakuje o każdej porze roku, ale naj...
Odsłon: 34162
Zupa z wiśni zerwanych prosto z drzewa, świeżych i dorodnych to smak naszego...
Odsłon: 1364
Paszteciki krucho-drożdżowe w tym przepisie inspirowane są smakami i tradycyj...
Odsłon: 113600
Składniki
W dużej misce, drożdże z cukrem rozpuszczamy w ciepłej wodzie. Dodajemy 150 g maki i całość energicznie mieszamy lub miksujemy za pomocą robota. Przykrywamy ściereczką i pozostawiamy w ciepłym miejscu na ok. 15 min. Oliwki kroimy na mniejsze kawałki, można je krótko zmiksować. Do wyrośniętego zaczynu dodajemy oliwę z oliwek, oliwki, sól oraz stopniowo pozostałą mąkę. Na początku można ciasto mieszać dużą, drewnianą łyżką. Ciasto wyrabiamy zagniatając je z zewnątrz do środka, żeby jak najwięcej złapało powietrza. Formujemy kulę, przykrywamy ściereczką i pozostawiamy do wyrośnięcia na ok. 40 min. Ponownie (krótko) zagniatamy, w razie potrzeby można dodać mąki, ciasto powinno być delikatne, miękkie, ale nie przyklejać się do rąk.
Formułujemy kulę, przekładamy na blachę od piekarnika (podsypaną mąką, lub wyłożoną pergaminem). Ciasto pozostawiamy do wyrośnięcia na ok. 15 min. Tuż przed pieczeniem, wierzch ciasta smarujemy oliwą, tą samą co dodawaliśmy do ciasta. Piekarnik nastawiamy na 200°C, pieczemy ok. 30 min.