Do góry

Śniadania Przepis na:

Chleb pełnoziarnisty na maślance ze słonecznikiem

Chleb pełnoziarnisty na maślance ze słonecznikiem

Autor:

Przepisów i artykułów: 510 Ocena: 5523

Dodano:

Odsłon: 1407

Chlebek choć nie prezentuje się najlepiej jest naprawdę smaczny i przede wszystkim zdrowy. Polecam ;)

Składniki

  • drożdże świeże 50 g
  • mąka pszenna typ 450 2 szklanki
  • mąka żytnia pełnoziarnista 2 i 1/2 szklanki
  • miód 1 łyżka
  • woda ciepła 1/4 szklanki
  • masło 140 g
  • sól morska 2 łyżeczki
  • słonecznik łuskany 6 łyżek
  • maślanka w temp. pokojowej 1 1/2 szklanki
5-6 os. > 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Chleb pełnoziarnisty na maślance ze słonecznikiem

Przygotowanie

  1. Drożdże połączyć z miodem, chwilkę poczekać. Następnie dodać kilka łyżek mąki pszennej i ciepłą wodę, wymieszać i poczekać kilka minut. Potem dodajemy pozostałe składniki i mieszamy.

  2. Na końcu dodajemy słonecznik i wyrabiamy ciasto drożdżowe. Gotowe przykrywamy i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Gotowe dzielimy na dwa bochenki, przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i wierzch smarujemy stopionym masłem i posypujemy ziarnami.

  3. Pieczemy w temp. 190 stopni przez ok. 25-30 min.
    Smacznego!
    Proponuję upiec chlebki w prostokątnych foremkach, by zamiast na szerokość "poszły" na wysokość ;)

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (1)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń