Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Bardzo łatwy i szybki przepis na przepyszny chleb pieczony w rękawie do pieczenia.
Polecam. To jest dobre.
Odsłon: 2302
Wrzesień pachnie ciastem drożdżowym ze śliwkami.
Odsłon: 4395
Witajcie kochani biegnę dziś do was z nowym przepisem na domowe frytki, tak w...
Odsłon: 1323
Potrawkę podajemy z ryżem. Każdy ugotuje ryż tak jak lubi, ale podaję także p...
Odsłon: 309
Polecam. To jest dobre.
Odsłon: 2302
Wrzesień pachnie ciastem drożdżowym ze śliwkami.
Odsłon: 4395
Witajcie kochani biegnę dziś do was z nowym przepisem na domowe frytki, tak w...
Odsłon: 1323
Potrawkę podajemy z ryżem. Każdy ugotuje ryż tak jak lubi, ale podaję także p...
Odsłon: 309
Składniki
Do miski przesiej przez sitko mąkę pszenną, mąkę pełnoziarnistą, wsyp drożdże instant. Następnie wsyp cukier oraz sól, całość dokładnie wymieszaj łyżką. Zrób dołek, wlej ciepłą, ale nie gorącą wodę, oraz wlej olej (olej możesz zamienić na masło). Wszystko dokładnie wymieszaj i wyrób gładkie ciasto ręcznie lub przy pomocy miksera. Wyrobione ciasto wrzuć do miski posmarowanej olejem, przykryj ściereczką kuchenną i odstaw w ciepłe miejsce na ok. 1 godz. do wyrośnięcia, podwojenia objętości. Wyrośnięte ciasto walnij pięścią w celu odgazowania i wyjmij na blat delikatnie podsypany mąką. Krótko wyrób i uformuj ładny i zgrabny bochenek. Przygotuj blaszkę z wyposażenia piekarnika. Rękaw do pieczenia zwiąż z jednej strony i ułóż go na blaszce do pieczenia. Wrzuć uformowany bochenek do rękawa, posyp chlebek z wierzchu delikatnie mąką, natnij chlebek w 2,3 miejscach i zawiąż rękaw z drugiej strony. Tak przygotowany bochenek odstaw na 20 – 30 min do napuszenia. Pod koniec puszenia włącz piekarnik, żeby się nagrzał, ustaw temp. 220 °C. Chleb piecz na funkcji góra – dół, bez termoobiegu przez 30 min. Od razu po upieczeniu rozetnij rękaw do pieczenia, uważaj, żeby nie poparzyć się parą z rękawa. Wyjmij chlebek z rękawa i zostaw go na kratce do wystygnięcia. Smacznego!!!