Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Bardzo łatwy i szybki przepis na przepyszny chleb pieczony w rękawie do pieczenia.
Chociaż te mięsne roladki mogą wydawać się skomplikowaną potrawą wprost z wyk...
Odsłon: 2080
Najlepsze przepisy to te, które pozwalają na tworzenie potrawy bez ścisłego o...
Odsłon: 10833
Czy zimą marzy ci się czasem sałatka z czerwonych warzyw? Niestety, nie ma wt...
Odsłon: 82
Chociaż te mięsne roladki mogą wydawać się skomplikowaną potrawą wprost z wyk...
Odsłon: 2080
Najlepsze przepisy to te, które pozwalają na tworzenie potrawy bez ścisłego o...
Odsłon: 10833
Czy zimą marzy ci się czasem sałatka z czerwonych warzyw? Niestety, nie ma wt...
Odsłon: 82
Składniki
Do miski przesiej przez sitko mąkę pszenną, mąkę pełnoziarnistą, wsyp drożdże instant. Następnie wsyp cukier oraz sól, całość dokładnie wymieszaj łyżką. Zrób dołek, wlej ciepłą, ale nie gorącą wodę, oraz wlej olej (olej możesz zamienić na masło). Wszystko dokładnie wymieszaj i wyrób gładkie ciasto ręcznie lub przy pomocy miksera. Wyrobione ciasto wrzuć do miski posmarowanej olejem, przykryj ściereczką kuchenną i odstaw w ciepłe miejsce na ok. 1 godz. do wyrośnięcia, podwojenia objętości. Wyrośnięte ciasto walnij pięścią w celu odgazowania i wyjmij na blat delikatnie podsypany mąką. Krótko wyrób i uformuj ładny i zgrabny bochenek. Przygotuj blaszkę z wyposażenia piekarnika. Rękaw do pieczenia zwiąż z jednej strony i ułóż go na blaszce do pieczenia. Wrzuć uformowany bochenek do rękawa, posyp chlebek z wierzchu delikatnie mąką, natnij chlebek w 2,3 miejscach i zawiąż rękaw z drugiej strony. Tak przygotowany bochenek odstaw na 20 – 30 min do napuszenia. Pod koniec puszenia włącz piekarnik, żeby się nagrzał, ustaw temp. 220 °C. Chleb piecz na funkcji góra – dół, bez termoobiegu przez 30 min. Od razu po upieczeniu rozetnij rękaw do pieczenia, uważaj, żeby nie poparzyć się parą z rękawa. Wyjmij chlebek z rękawa i zostaw go na kratce do wystygnięcia. Smacznego!!!