Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Bardzo łatwy i szybki przepis na przepyszny chleb pieczony w rękawie do pieczenia.
Do miski przesiej przez sitko mąkę pszenną, mąkę pełnoziarnistą, wsyp drożdże instant.
Następnie wsyp cukier oraz sól, całość dokładnie wymieszaj łyżką.
Zrób dołek, wlej ciepłą, ale nie gorącą wodę, oraz wlej olej (olej możesz zamienić na masło).
Wszystko dokładnie wymieszaj i wyrób gładkie ciasto ręcznie lub przy pomocy miksera.
Wyrobione ciasto wrzuć do miski posmarowanej olejem, przykryj ściereczką kuchenną i odstaw w ciepłe miejsce na ok. 1 godz. do wyrośnięcia, podwojenia objętości.
Wyrośnięte ciasto walnij pięścią w celu odgazowania i wyjmij na blat delikatnie podsypany mąką. Krótko wyrób i uformuj ładny i zgrabny bochenek.
Przygotuj blaszkę z wyposażenia piekarnika. Rękaw do pieczenia zwiąż z jednej strony i ułóż go na blaszce do pieczenia. Wrzuć uformowany bochenek do rękawa, posyp chlebek z wierzchu delikatnie mąką, natnij chlebek w 2,3 miejscach i zawiąż rękaw z drugiej strony.
Tak przygotowany bochenek odstaw na 20 – 30 min do napuszenia.
Pod koniec puszenia włącz piekarnik, żeby się nagrzał, ustaw temp. 220 °C.
Chleb piecz na funkcji góra – dół, bez termoobiegu przez 30 min.
Od razu po upieczeniu rozetnij rękaw do pieczenia, uważaj, żeby nie poparzyć się parą z rękawa.
Wyjmij chlebek z rękawa i zostaw go na kratce do wystygnięcia.
Smacznego!!!
Chleb pieczony metodą "garnkową" na stałe zagościł na moim stole bo jest po p...
Odsłon: 2245
Uwielbiam deserki w pucharkach, bo pięknie się prezentują, są szybkie w przyg...
Odsłon: 112
Pyszny ,miękki i lekko wilgotny schabowy w chrupiącej panierce ,idealny na ni...
Odsłon: 191
Uwielbiam deserki w pucharkach, bo pięknie się prezentują, są szybkie w przyg...
Odsłon: 112
Pyszny ,miękki i lekko wilgotny schabowy w chrupiącej panierce ,idealny na ni...
Odsłon: 191
Składniki
Do miski przesiej przez sitko mąkę pszenną, mąkę pełnoziarnistą, wsyp drożdże instant. Następnie wsyp cukier oraz sól, całość dokładnie wymieszaj łyżką. Zrób dołek, wlej ciepłą, ale nie gorącą wodę, oraz wlej olej (olej możesz zamienić na masło). Wszystko dokładnie wymieszaj i wyrób gładkie ciasto ręcznie lub przy pomocy miksera. Wyrobione ciasto wrzuć do miski posmarowanej olejem, przykryj ściereczką kuchenną i odstaw w ciepłe miejsce na ok. 1 godz. do wyrośnięcia, podwojenia objętości. Wyrośnięte ciasto walnij pięścią w celu odgazowania i wyjmij na blat delikatnie podsypany mąką. Krótko wyrób i uformuj ładny i zgrabny bochenek. Przygotuj blaszkę z wyposażenia piekarnika. Rękaw do pieczenia zwiąż z jednej strony i ułóż go na blaszce do pieczenia. Wrzuć uformowany bochenek do rękawa, posyp chlebek z wierzchu delikatnie mąką, natnij chlebek w 2,3 miejscach i zawiąż rękaw z drugiej strony. Tak przygotowany bochenek odstaw na 20 – 30 min do napuszenia. Pod koniec puszenia włącz piekarnik, żeby się nagrzał, ustaw temp. 220 °C. Chleb piecz na funkcji góra – dół, bez termoobiegu przez 30 min. Od razu po upieczeniu rozetnij rękaw do pieczenia, uważaj, żeby nie poparzyć się parą z rękawa. Wyjmij chlebek z rękawa i zostaw go na kratce do wystygnięcia. Smacznego!!!
Przepisy Śniadania
Śniadania
Kanapka z czereśniami
Śniadania
Kanapka Elvisa Presleya
Śniadania
Omlet z bananami
Śniadania
Naleśniki z czekoladowym twarożkiem, migdałami i frużeliną truskawkową
Kanapka z czereśniami
Kompot z czereśni? Nie tym razem. Kanapka z czereśniami. Musisz spróbować teg...
Odsłon: 105
Kanapka Elvisa Presleya
Do kin trafił właśnie film o Elvisie Presleyu, więc pomyślałam, że to dobry c...
Odsłon: 237