Do góry

Śniadania Przepis na:

Chleb pszenno – owsiany z suszonymi pomidorami.

Chleb pszenno – owsiany z suszonymi pomidorami.

Autor:

Przepisów i artykułów: 53 Ocena: 978

Dodano:

Odsłon: 1435

Przepis na dwa bochenki

Składniki

  • 500 g mąki pszennej
  • 250 g mąki owsianej
  • 10 g suszonych drożdży
  • 3 łyżki oliwy
  • 320 ml ciepłej wody
  • 2 łyżeczki soli
  • 1 łyżeczka cukru
  • 2 łyżki ketchupu
  • 1 łyżeczka koncentratu pomidorowego
  • 6 suszonych pomidorów drobno pokrojonych
  • 4 suszone śliwki drobno pokrojone
  • 1 łyżeczka suszonej bazylii
  • 1 łyżeczka suszonego majeranku
  • ½ łyżeczki kminku
  • 1 łyżeczka prażonej cebulki.
  • Dodatkowo:
  • 1 rozmącone jajko
  • 1 łyżka mleka
  • Ziarno do posypania
> 6 os. > 60 min średnie przystępne
Reklama
Reklama
Chleb pszenno – owsiany z suszonymi pomidorami.

Przygotowanie

  1. Z podanych składników zagnieść gładkie i jednolite ciasto. Przykryć ściereczką i pozostawić na ok 1,5 godziny do wyrośnięcia.
    Foremki wysmarować tłuszczem. Ciasto podzielić na dwie części i przełożyć do przygotowanych keksówek. Pozostawić jeszcze do wyrośnięcia ok 45 minut.

    Wyrośnięte ciasto wysmarować rozmąconym jajkiem zmieszanym z łyżką mleka i posypać ziarnami.
    Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec ok 30 minut w temperaturze 210 stopni.
    Po upieczeniu chleb wystudzić na kratce.
    Smacznego :-

Twoje notatki do przepisu

Wideo do przepisu:

http://slodkoiwytrawnie.blogspot.com/2014/04/chleb-pszenno-owsiany-z-suszonymi.html

Komentarze do przepisu (2)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

Ewaaa 25 kwietnia 2014 kolor cudowny, smak na pewno tez, będę piekła :)

0 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń