Do góry

Śniadania Przepis na:

Chleb pszenno-razowy z czosnkiem i suszonymi pomidorami.

Chleb pszenno-razowy z czosnkiem i suszonymi pomidorami.

Autor:

Przepisów i artykułów: 861 Ocena: 17591

Dodano:

Odsłon: 3878

Chlebek wyszedł świetny,chrupiący i pachnący.Serdecznie polecam:)

Składniki

  • mąka chlebowa typ 750 60dkg
  • mąka razowa typ 2000 40dkg
  • czosnek główka
  • suszone pomidory 5 szt
  • ziarna słonecznika 1,5 łyżki
  • ziarna dyni 2 łyżki
  • drożdże 9dkg
  • cukier łyżka
  • mąka 1 łyżka
  • sól 2-2,5 łyżeczki
  • woda 800-850ml
> 6 os. > 60 min średnie przystępne
Reklama
Reklama
Chleb pszenno-razowy z czosnkiem i suszonymi pomidorami.

Przygotowanie

  1. Zrobić zaczyn z drożdży mąki,cukru i odrobiny ciepłej wody.
    Przykryć i odstawić na 10-15min do wyrośnięcia.

    Do miski miksera wsypać odważone mąki ,sól,ziarna słonecznika i część ziaren dyni.
    Dodać posiekany drobno czosnek i pokrojone pomidory.

    Wlać wyrośnięty zaczyn oraz dobrze ciepłą wodę.

    Miksować około 6-7 min.

    Misę przykryć i zostawić do wyrośnięcia około 10min.

    Brytfanki keksówki wysmarować masłem,nałożyć ciasto nie do pełna ,gdyż urośnie.

    Posypać po wierzchu ziarnami dyni.

  2. Dać do nagrzanego piekarnika do 100st.góra-dół i piec około 1/2 godz.
    W tym czasie ciasto ładnie urośnie.
    Zwiększyć tem,do 200st.i piec około 40-50min.sprawdzać patyczkiem.

  3. Smacznego życzę!

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (24)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń