Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przedstawiam przepis na pyszny domowy chleb pszenno - żytni z chrupiącą skórką i zdrowymi dodatkami. Jest prosty do wykonania, każdy sobie poradzi :-) Wyszedł idealny, serdecznie zachęcam do upieczenia!
Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...
Odsłon: 1772
Gulasz z mięsa wieprzowego -delikatnej i lekko tłustej łopatki z dodatkiem wa...
Odsłon: 342
Szybka, prosta w przygotowaniu sałatka z kilku składników, które zazwyczaj ma...
Odsłon: 21849
Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...
Odsłon: 1772
Gulasz z mięsa wieprzowego -delikatnej i lekko tłustej łopatki z dodatkiem wa...
Odsłon: 342
Szybka, prosta w przygotowaniu sałatka z kilku składników, które zazwyczaj ma...
Odsłon: 21849
Składniki
Szklanka = 250 ml Drożdże rozetrzeć z cukrem, dodać 1/2 szklanki ciepłej wody i 3 łyżki mąki pszennej. Wszystko wymieszać i odstawić na około 20 minut do wyrośnięcia. Do miski przesiać mąki, sól i równomiernie wymieszać. Następnie dodać słonecznik, nasiona lnu, wyrośnięte drożdże i ponownie wszystko wymieszać. Partiami dodawać ciepłą wodę i na koniec wyrobić ciasto. Ciasto przykryć lnianą ściereczką i pozostawić do wyrośnięcia na około 30 minut. Musi podwoić swoją objętość.
Foremki o wymiarach 12 x 35 cm wyłożyć papierem do pieczenia (nie miałam równych dwóch foremek, więc użyłam foremki o wymiarach 12 x 30 cm oraz 12 x 26 cm). Po tym czasie ciasto podzielić na pół, uformować bochenki i włożyć do foremek. Zwilżoną ręką lub pędzelkiem posmarować chlebki i posypać czarnuszką (możecie posypać swoim ulubionymi dodatkami np. słonecznikiem, nasionami lnu lub makiem). Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 stopni C (u mnie grzałka góra - dół) na godzinę. Upieczone chlebki wyłożyć z foremek i ostudzić na kratce. Smacznego!