Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Chleb pszenno-żytni z garnka
Taki miodownik uwielbiają wszyscy, pachnący goździkami i cynamonem. W odświęt...
Odsłon: 5276
Sałatka do obiadu. Pasuje i do mięsa i do ryby. Może być też samodzielną prze...
Odsłon: 836
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 11705
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 5054
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 1301
Taki miodownik uwielbiają wszyscy, pachnący goździkami i cynamonem. W odświęt...
Odsłon: 5276
Sałatka do obiadu. Pasuje i do mięsa i do ryby. Może być też samodzielną prze...
Odsłon: 836
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 11705
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 5054
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 1301
Składniki
Drożdże pokruszyć, zasypać cukrem, łyżka mąki pszennej. Wlać pół szklanki ciepłej wody, dokładnie wymieszać, przykryć ściereczką i odstawić na 10 minut w ciepłe miejsce. Do osobnej dużej miski wsypać mąki, olej, sól, szklankę ciepłej wody oraz rozczyn. Wyrobić ciasto najlepiej dłonią. ( ciasto wychodzi dość klejące ale odchodzi od rąk). Odłożyć ponownie do miski i przykryć szczelnie folią spożywczą. Ciasto odkładamy na minimum 5 godzin do lodówki a najlepiej na całą noc. Po upływie określonego czasu ciasto wyciągamy z lodówki, blat posypujemy odrobiną mąki i ponownie wyrabiamy ciasto, aż zacznie ładnie odchodzić od ręki. Uformować w dłoniach bochenek, przykryć ściereczką i pozostawić pod przykryciem na 30 minut. W międzyczasie możemy włożyć do pieca naczynie żaroodporne z przykrywką włączyć piekarnik na 220 stopni i podgrzać naczynie. Gdy piekarnik się nagrzeje wyjąć delikatnie naczynie przełożyć do niego bochenek, naciąć nożem kilka kresek lub kratkę, przykryć i wstawić do piekarnika. Po włożeniu chleba zmniejszyć temperaturę do 200 stopni i piec przez 30 minut a następnie kolejne 20 minut bez przykrycia. Po tym czasie wyjąć z piekarnika i studzić na kracie. Najlepiej kroić po całkowitym wystudzeniu. Smacznego!