Do góry

Śniadania Przepis na:

Chleb pszenno-żytni z garnka

Chleb pszenno-żytni z garnka

Autor:

Przepisów i artykułów: 153 Ocena: 7559

Dodano:

Odsłon: 5529

Chleb pszenno-żytni z garnka

Składniki

5-6 os. > 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Drożdże pokruszyć, zasypać cukrem, łyżka mąki pszennej. Wlać pół szklanki ciepłej wody, dokładnie wymieszać, przykryć ściereczką i odstawić na 10 minut w ciepłe miejsce.

    Do osobnej dużej miski wsypać mąki, olej, sól, szklankę ciepłej wody oraz rozczyn. Wyrobić ciasto najlepiej dłonią. ( ciasto wychodzi dość klejące ale odchodzi od rąk). Odłożyć ponownie do miski i przykryć szczelnie folią spożywczą. Ciasto odkładamy na minimum 5 godzin do lodówki a najlepiej na całą noc.

    Po upływie określonego czasu ciasto wyciągamy z lodówki, blat posypujemy odrobiną mąki i ponownie wyrabiamy ciasto, aż zacznie ładnie odchodzić od ręki. Uformować w dłoniach bochenek, przykryć ściereczką i pozostawić pod przykryciem na 30 minut.

    W międzyczasie możemy włożyć do pieca naczynie żaroodporne z przykrywką włączyć piekarnik na 220 stopni i podgrzać naczynie. Gdy piekarnik się nagrzeje wyjąć delikatnie naczynie przełożyć do niego bochenek, naciąć nożem kilka kresek lub kratkę, przykryć i wstawić do piekarnika.

    Po włożeniu chleba zmniejszyć temperaturę do 200 stopni i piec przez 30 minut a następnie kolejne 20 minut bez przykrycia.

    Po tym czasie wyjąć z piekarnika i studzić na kracie. Najlepiej kroić po całkowitym wystudzeniu. Smacznego!

Twoje notatki do przepisu

Wideo do przepisu:

Komentarze do przepisu (3)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

drNowak 04 marca Na pewno jest super, ale spróbuj zrobić kiedyś na zakwasie. Ma świetny smak i jest o wiele dłużej świeży :)

2 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń