Do góry

Śniadania Przepis na:

Chleb pszenny z chrupiącą skórką

Chleb pszenny z chrupiącą skórką

Autor:

Przepisów i artykułów: 45 Ocena: 789

Dodano:

Odsłon: 7624

No powiem wam, że dziś to przesadziłam :) Chleb jest meeeegggggga. Chrupiąca skórka, połysk i ten zapach. My już zaczęliśmy na ciepło.

Składniki

  • 12 g świeżych drożdży
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1 łyżeczka soli
  • 65 ml mleka
  • 150 ml wody
  • 350 g mąki
5-6 os. > 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Chleb pszenny z chrupiącą skórką

Przygotowanie

  1. SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

    Wszystkie podane wyżej składniki łączymy ze sobą i wyrabiamy. Ja zagniatałam hakiem i zajęło mi to ok. 10 minut. Ciasto musi być gładkie i elastyczne, Odstawiamy na ok. godzinę do wyrośnięcia. Po tym czasie, z ciasta formujemy bochenek chleba, układamy go na wyłożonej papierem do pieczenia blaszcze. Powtórnie odstawiamy na godzinkę.

    Tuż przed samym pieczeniem gotujemy pomadę. Wyczytałam o niej w jakiejś książce kucharskiej i nawet nie myślałam że to taka super sprawa. Posłuży nam do posmarowania wyrośniętego chleba.

    POMADA

    50 ml wody
    niepełna łyżeczka mąki
    mała szczypta soli

    Wszystkie składniki gotujemy.

    KOŃCOWE WYKONANIE

    Wyrośnięty chlebak nacinamy, Ale niekoniecznie - kwestia gustu. Smarujemy go obficie ugotowaną pomadą.

    Wstawiamy do nagrzanego do 220 stopni piekarnika ( grzałki góra-dół) i pieczemy 10 minut. Po tym czasie zmniejszamy temperaturę do 180 stopni i pieczemy ok 30 minut.

    SKŁADNIKI NA 1 BOCHENEK

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (6)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

azyla555 19 lutego 2017 Ja zrobilem z 1kg maki I zamiast mleka dalem kefir 400g I ta pomada jest swietna mysle zrobic z tego ciasta bulki zwykle pewnie tez beda pyszne dzieki za przepis polecam Odpowiedzi: 1 ▼

1 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

magdakos 16 lutego 2017 Potwierdzam, z tą pomadą jest naprawdę chrupiący! Odpowiedzi: 1 ▼

1 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

grazka950 09 lutego 2017 widok bardzo zachęcający, z pewnością wypróbuję :) Odpowiedzi: 1 ▼

1 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń