Do góry

Śniadania Przepis na:

Chleb razowy z mąką kukurydzianą.

Chleb razowy z mąką kukurydzianą.

Autor:

Przepisów i artykułów: 241 Ocena: 8419

Dodano:

Odsłon: 4920

Własny chlebek, z dodatkiem pieczonego boczku, pychota:). Piękny złotawy kolor, można pałaszować ze świeżym twarożkiem ze szczypiorkiem, lub z masełkiem i pomidorkiem:)

Składniki

  • 1 szklanka mąki kukurydzianej
  • 1 szklanka mąki pszennej razowej typ 1850
  • 1 szklanka mąki pszennej typ 450
  • drożdże 75 g
  • 1 łyżka cukru
  • 1 łyżka soli
  • 150 ml. ciepłej wody
  • 1 jajko
  • 4 plastry chudego boczku, pokrojonego w kostkę i spieczonego
3-4 os. > 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Do miski wsypać wszystkie mąki.
    Wymieszać, zrobić dołek.

  2. W osobnej miseczce rozprowadzić drożdże, z cukrem i łyżką naszej mieszanki mąk oraz ciepłą wodą.
    Wlać do miski, poczekać ok. 10 minut by ruszyły.

  3. Do wyrośniętego rozczynu dodać resztę składników: całe jajko, pokrajany w kostkę i spieczony boczek, sól.
    Wszystkie składniki dobrze wyrobić, przynajmniej 10 min.
    Nakryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce by podwoił swoją objętość.

  4. Jak nam wyrośnie, uformować okrągły bochenek, obsypać mąką razową. Naciąć wierzch naszego bochenka, nożem na krzyż.
    Piec ok. godziny w 180 stopniach.
    Można wyłożyć do foremki keksowej, ale ja tego nie robię, lubię taki okrągły, bo więcej jest chrupiącej skórki.
    I SMACZNEGO

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (5)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

Roxet 10 lutego 2014 Ja bym dodała zamiast boczku przesmażoną cebulkę ,muszę koniecznie wypróbować :) Odpowiedzi: 1 ▼

3 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Konto usunięte 01 października 2013 Chlebuś własnej produkcji, jakoś nie mam odwagi...dlatego podziwiam :)) Odpowiedzi: 1 ▼

2 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń