Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Własny chlebek, z dodatkiem pieczonego boczku, pychota:). Piękny złotawy kolor, można pałaszować ze świeżym twarożkiem ze szczypiorkiem, lub z masełkiem i pomidorkiem:)
Do świąt Bożego Narodzenia coraz bliżej. Dlatego, jeśli planujesz upiec pyszn...
Odsłon: 93616
Uszka z grzybami to jedna z obowiązkowych pozycji na wigilijnym stole. W wiel...
Odsłon: 2659
Polecam. Piernik miodem i przyprawami korzennymi stoi i ten taki jest.
Odsłon: 3496
Polecam. Troszkę pracochłonne, ale warto zrobić.
Odsłon: 1601
Polecm. Ja oczywiście zaraz dodałabym np żurawinę, orzechy, ale takie było ży...
Odsłon: 2266
Do świąt Bożego Narodzenia coraz bliżej. Dlatego, jeśli planujesz upiec pyszn...
Odsłon: 93616
Uszka z grzybami to jedna z obowiązkowych pozycji na wigilijnym stole. W wiel...
Odsłon: 2659
Polecam. Piernik miodem i przyprawami korzennymi stoi i ten taki jest.
Odsłon: 3496
Polecam. Troszkę pracochłonne, ale warto zrobić.
Odsłon: 1601
Polecm. Ja oczywiście zaraz dodałabym np żurawinę, orzechy, ale takie było ży...
Odsłon: 2266
Składniki
Do miski wsypać wszystkie mąki. Wymieszać, zrobić dołek.
W osobnej miseczce rozprowadzić drożdże, z cukrem i łyżką naszej mieszanki mąk oraz ciepłą wodą. Wlać do miski, poczekać ok. 10 minut by ruszyły.
Do wyrośniętego rozczynu dodać resztę składników: całe jajko, pokrajany w kostkę i spieczony boczek, sól. Wszystkie składniki dobrze wyrobić, przynajmniej 10 min. Nakryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce by podwoił swoją objętość.
Jak nam wyrośnie, uformować okrągły bochenek, obsypać mąką razową. Naciąć wierzch naszego bochenka, nożem na krzyż. Piec ok. godziny w 180 stopniach. Można wyłożyć do foremki keksowej, ale ja tego nie robię, lubię taki okrągły, bo więcej jest chrupiącej skórki. I SMACZNEGO