Do góry

Śniadania Przepis na:

Chleb szpinakowy

Chleb szpinakowy

Autor:

Przepisów i artykułów: 489 Ocena: 5136

Dodano:

Odsłon: 376

Nie ma to jak domowe pieczywo! Staram się czasem dodać jakiś ciekawy składnik, by jeszcze bardziej je urozmaicić ;)

Składniki

  • Ciasto drożdżowe :
  • mąka pszenna typ 650 4 szklanki
  • drożdże świeże 20 g
  • oliwa z oliwek 5 łyżek
  • woda ciepła 350 ml
  • sól 1 1/2 łyżeczki
  • cukier 1 łyżeczka
  • Dodatki :
  • szpinak baby 2 garści
  • Na wierzch :
  • żółtko 1 szt
  • mleko 1-2 łyżki
> 6 os. > 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Chleb szpinakowy

Przygotowanie

  1. Drożdże zasypać cukrem i poczekać, aż się rozpuszczą. Następnie dodać pozostałe składniki, w tym umyty, osuszony i drobno pokrojony szpinak i wymieszać. Wyrobione ciasto przykryć ściereczką i odstawić do podwojenia objętości w ciepłe miejsce.

  2. Następnie przełożyć do keksówki wysmarowanej oliwą i poczekać jeszcze ok. 15 min. Piec w temp. 200 stopni przez ok. 20-25 min.
    Smacznego!

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń