Do góry

Śniadania Przepis na:

Chleb z nasionami chia

Chleb z nasionami chia

Autor:

Przepisów i artykułów: 800 Ocena: 16537

Dodano:

Odsłon: 525

Razowy na zakwasie a te małe ziarenka dodają dużo orzechowego smaku.

Składniki

  • zakwas: woda i mąka żytnia, więcej w opisie- 2 szkl
  • mąka żytnia razowa 1 szkl
  • mąka żytnia 1 szkl
  • mąka pszenna 1 szkl
  • Sól 1 łyżka
  • chia nasionka 100ml- mniej niz połowa szkl
  • tłuszcz do smarowania blaszki: rzepakowy lub smalec
1-2 os. 15 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Chleb z nasionami chia

Przygotowanie

  1. Ostatnio piekę chleb co tydzień więc wykorzystuje rożne dodatki. Ten smakował wybornie.
    Zakwas: Do litrowego słoja dawałam codziennie po łysze mąki żytniej i wodę i mieszałam. Po tygodniu będzie już cały słój, zawartość będzie się podnosić po dodaniu mąki a zapach będzie mocno kwaskowy. Resztę zakwasu znowu zaczęłam dokarmiać na następny bochenek.


    Do misy dałam trzy rodzaje mąki, odlałam dwie szklanki zakwasu, sól, i namoczone nasiona chia. Innym razem dodałam suche nasiona- one i tak napęcznieją podczas wyrastania.
    Masę wyrobiłam w robocie- można łyżką i dla ułatwienia dodać odrobinę wody.

  2. Masę wyłożyłam do wytłuszczonej keksówki. Posypałam jeszcze chia i nacięłam. Przykryłam ścierką i postawiłam na kaloryferze. Chleb będzie wyrastał co najmniej 4 h. Ma wychodzić z blaszki.

  3. Wyszedł :)
    Piekłam 40 minut w 180 stopniach, wstawiłam do nagrzanego piekarnika.
    Po wyjęciu chleb smaruje się wodą- skórka będzie chrupiąca.

  4. Smacznego :)

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (26)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

Maudie 12 marca Cudowny,domowy chlebek i super pomysł z nasionami chia :) Odpowiedzi: 1 ▼

1 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Docherro 10 marca Jaki pyszny chlebek zroiłaś a jeszcze ten śledzik po prostu fantazja...nie ma jak swojski chlebuś.Narobiłaś mi smaku,jutro upiekę..pyszności:) Odpowiedzi: 3 ▼

1 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

konhambos 10 marca Pomysl z chia bardzo mi sie podoba, chlebek wyszedl pieknie, ale i sledzik tez wyglada super! :) Odpowiedzi: 1 ▼

1 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Nevermore 10 marca Super, u mnie chia jest dodawana dodawana praktycznie do wszystkiego. Koktajle, ciacha bez pieczenia oczywiście ;),do dżemów, do serków itp. fajnie smakują i dają niezłego kopa, bo czasem też do wody mineralnej dodam :D Odpowiedzi: 13 ▼

1 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń