Do góry

Śniadania Przepis na:

Chleb z orzechami włoskimi

Chleb z orzechami włoskimi

Autor:

Przepisów i artykułów: 818 Ocena: 16875

Dodano:

Odsłon: 403

Na zakwasie

Składniki

1-2 os. 15 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Chleb z orzechami włoskimi

Przygotowanie

  1. Zakwas: przez tydzień, codziennie dawałam do słoja po łyżce mąki żytniej i wodę i mieszałam. Zakwas będzie pachniał kwaśno i lekko alkoholowo. po tygodniu zlałam 0,5 l zakwasu a do resztki znowu zaczęłam dodawać mąkę i wodę aby mieć zakwas na następny tydzień.
    Do misy robota dałam 0,5 l zakwasu, mąki- w sumie 2 szklanki, sól i posiekane orzechy. Wyrobiłam- jeśli masa jest zbyt stała można dodać 100ml wody.

  2. Masę wyłożyłam do keksówki i nacięłam. Przykryłam ścierką i postawiłam na kaloryfer. Wyrośnie w 4 h. Bez kaloryfera w 8h.

  3. Wyrósł. Wstawiłam do nagrzanego piekarnika do 180 stopni. na 40 minut.
    Po wyjęciu posmarowałam chleb z wierzchu wodą.
    Chleb jest dobry przez tydzień.

  4. Smacznego :)

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (22)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

kucharka-amatorka 19 kwietnia Mam jeszcze trochę ubiegłorocznych orzechów włoskich. Pomyślę o Twoim chlebku. Dzięki. Odpowiedzi: 1 ▼

1 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Docherro 16 kwietnia Chlebek jak marzenie,kiedyś piekłam z orzechami ,przyznam jest fantastyczny:) Odpowiedzi: 3 ▼

1 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Dariusz-D 16 kwietnia Podziwiam, że ma Pani czas na pieczenie chleba ,ale to czynią tylko najlepsze Kucharki :-)

Ps Udka z kaczki były małe i przepiekłem niestety, więc nie wstawię ich tu ,bo wstyd :-(
Odpowiedzi: 1 ▼

1 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Nevermore 16 kwietnia Ja jeszcze przed śniadaniem ( taki klimat ), więc biorę, bo pysznie wygląda :) Odpowiedzi: 13 ▼

1 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń