Do góry

Śniadania Przepis na:

Chleb z pestkami dyni

Chleb z pestkami dyni

Autor:

Przepisów i artykułów: 510 Ocena: 5535

Dodano:

Odsłon: 1183

Pestki dyni są bardzo zdrowe, a dodane do domowego chleba czynią je jeszcze smaczniejszym!

Składniki

  • mąka graham 100 g
  • maka pszenna typ 650 200 g
  • mąka żytnia typ 720 200 g
  • sól 1 1/2 łyżeczki
  • drożdże świeże 15 g
  • woda ciepła 350-400 ml
  • cukier 1 łyżeczka
  • pestki dyni 3-4 łyżki
> 6 os. > 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Chleb z pestkami dyni

Przygotowanie

  1. Drożdże zasypać cukrem i pozostawić do ich rozpuszczenia. Następnie dodać 2-3 łyżki mąki pszennej i tyle ciepłej wody, by zaczyn miał konsystencję gęstej śmietany. Pozostawić na kwadrans. W misce wymieszać ze sobą wszystkie trzy mąki. Do zaczynu wsypać sól, mąki, dolać resztę ciepłej wody i wymieszać ze sobą. Na końcu dodać pestki dyni i wyrobić ciasto drożdżowe.

  2. Gotowe przykryć ściereczką i odstawić na ok. 65-70 min. w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Gdy ciasto podwoi objętość przełożyć do keksówki wysmarowanej oliwą i odczekać jeszcze pół godziny. Następnie posmarować wodą i posypać pestkami z wierzchu. Piec w temp. 190 stopni ok. 45-55 min.
    Smacznego!

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń