Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pestki dyni są bardzo zdrowe, a dodane do domowego chleba czynią je jeszcze smaczniejszym!
Ciasto piernikowe z orzechowym kremem to prawdziwa pychotka bożonarodzeniowa,...
Odsłon: 12250
Pieczenie, zdobienie pierniczków to cudowna zabawa dla dzieci i dorosłych. Z...
Odsłon: 1381
Szybka i pyszna sałatka na każdą okazję.
Odsłon: 12993
Wyjątkowy w smaku, tradycyjny śledź w pysznej zalewie. W naszym domu raczej n...
Odsłon: 5108
Ciasto piernikowe z orzechowym kremem to prawdziwa pychotka bożonarodzeniowa,...
Odsłon: 12250
Pieczenie, zdobienie pierniczków to cudowna zabawa dla dzieci i dorosłych. Z...
Odsłon: 1381
Szybka i pyszna sałatka na każdą okazję.
Odsłon: 12993
Wyjątkowy w smaku, tradycyjny śledź w pysznej zalewie. W naszym domu raczej n...
Odsłon: 5108
Składniki
Drożdże zasypać cukrem i pozostawić do ich rozpuszczenia. Następnie dodać 2-3 łyżki mąki pszennej i tyle ciepłej wody, by zaczyn miał konsystencję gęstej śmietany. Pozostawić na kwadrans. W misce wymieszać ze sobą wszystkie trzy mąki. Do zaczynu wsypać sól, mąki, dolać resztę ciepłej wody i wymieszać ze sobą. Na końcu dodać pestki dyni i wyrobić ciasto drożdżowe.
Gotowe przykryć ściereczką i odstawić na ok. 65-70 min. w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Gdy ciasto podwoi objętość przełożyć do keksówki wysmarowanej oliwą i odczekać jeszcze pół godziny. Następnie posmarować wodą i posypać pestkami z wierzchu. Piec w temp. 190 stopni ok. 45-55 min. Smacznego!