Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis niezmiennie jest u mnie ten sam bo jest najbardziej zbliżony smakiem do chleba babci, zmieniam tylko rodzaje mąki i dodatki.
Przepis dnia
Co powiecie na chrupiące gofry z owocami? Poniżej dzielimy się z Wami przepis...
Odsłon: 19993
Przepis na obiad, w którym mieszamy ze sobą marchewkę, filety z dorsza oraz b...
Odsłon: 525
Lato w słoiku to dobry pomysł na zatrzymanie darów lata w zestawach sałatkowy...
Odsłon: 601
Ogórki nie tylko kiszone i konserwowe układamy na półce w spiżarni. Krokodylk...
Odsłon: 7029
Przepis dnia
Bardzo łatwa i prosta sałatka szwedzka z ogórków, wystarczy kilka chwil i zim...
Odsłon: 1244572
Przepis dnia
Co powiecie na chrupiące gofry z owocami? Poniżej dzielimy się z Wami przepis...
Odsłon: 19993
Przepis na obiad, w którym mieszamy ze sobą marchewkę, filety z dorsza oraz b...
Odsłon: 525
Lato w słoiku to dobry pomysł na zatrzymanie darów lata w zestawach sałatkowy...
Odsłon: 601
Ogórki nie tylko kiszone i konserwowe układamy na półce w spiżarni. Krokodylk...
Odsłon: 7029
Przepis dnia
Bardzo łatwa i prosta sałatka szwedzka z ogórków, wystarczy kilka chwil i zim...
Odsłon: 1244572
Składniki
Składniki dałam do robota i wymieszałam. Można wymieszać ręcznie i dodać odrobinę wody dla ułatwienia. *Zakwas: do litrowego słoja daje się codziennie po łysze mąki żytniej i miesza z wodą. Po 7 dniach jest dobry. Ważne jest codzienne karmienie- inaczej to będzie kwas na żurek a nie na chleb , który ma urosnąć.
Ciasto przełożyłam do wysmarowanej formy, i wyrównałam zwilżoną łyżką. Trzeba postawić w ciepłym miejscu, najlepiej na kaloryferze, aż "wyjdzie"- czyli 4-8 h.
"Wyszło"! Wstawiłam do piekarnika nagrzanego do 185 stopni na 40 minut, to tylko jedna blaszka, wyznacznikiem jest przyrumienienie i pierwszy lekki zapach spalenizny. Bezpośrednio po wyjęciu można chleb posmarować wodą, skórka będzie się błyszczeć.
Najsmaczniejszy jest jeszcze ciepły :)