Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis niezmiennie jest u mnie ten sam bo jest najbardziej zbliżony smakiem do chleba babci, zmieniam tylko rodzaje mąki i dodatki.
Polecam. To jest dobre.
Odsłon: 4599
Delikatne pupleciki otulone pysznym pesto , zapieczone w muszlach makaronowyc...
Odsłon: 866
Dzisiaj polecam bardzo proste szybkie kluski śląskie. Kluski śląskie robię dw...
Odsłon: 8308
Dziś obiadek nietypowy bo kapuśniak już gotowy. Jest marchewka i ziemniaki z...
Odsłon: 13140
Dzisiaj placki ziemniaczane w trochę innej odsłonie bo z dodaniem marchewki....
Odsłon: 466
Gulasz z miecznika z warzywami.
Odsłon: 145
Polecam. To jest dobre.
Odsłon: 4599
Delikatne pupleciki otulone pysznym pesto , zapieczone w muszlach makaronowyc...
Odsłon: 866
Dzisiaj polecam bardzo proste szybkie kluski śląskie. Kluski śląskie robię dw...
Odsłon: 8308
Dziś obiadek nietypowy bo kapuśniak już gotowy. Jest marchewka i ziemniaki z...
Odsłon: 13140
Dzisiaj placki ziemniaczane w trochę innej odsłonie bo z dodaniem marchewki....
Odsłon: 466
Gulasz z miecznika z warzywami.
Odsłon: 145
Składniki
Składniki dałam do robota i wymieszałam. Można wymieszać ręcznie i dodać odrobinę wody dla ułatwienia. *Zakwas: do litrowego słoja daje się codziennie po łysze mąki żytniej i miesza z wodą. Po 7 dniach jest dobry. Ważne jest codzienne karmienie- inaczej to będzie kwas na żurek a nie na chleb , który ma urosnąć.
Ciasto przełożyłam do wysmarowanej formy, i wyrównałam zwilżoną łyżką. Trzeba postawić w ciepłym miejscu, najlepiej na kaloryferze, aż "wyjdzie"- czyli 4-8 h.
"Wyszło"! Wstawiłam do piekarnika nagrzanego do 185 stopni na 40 minut, to tylko jedna blaszka, wyznacznikiem jest przyrumienienie i pierwszy lekki zapach spalenizny. Bezpośrednio po wyjęciu można chleb posmarować wodą, skórka będzie się błyszczeć.
Najsmaczniejszy jest jeszcze ciepły :)