Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis niezmiennie jest u mnie ten sam bo jest najbardziej zbliżony smakiem do chleba babci, zmieniam tylko rodzaje mąki i dodatki.
Prosty i szybki w wykonaniu fit deser z chia z dowolnymi owocami to moja prop...
Odsłon: 1193
Puszysty sernik z dodatkiem mleka w proszku rozpływa się w ustach. Cieszy się...
Odsłon: 457707
Tradycyjny polski śledź w śmietanie. Do niego ziemniaki w mundurkach. Danie c...
Odsłon: 1447
Śledź w oleju z cebulką i ziemniaki w mundurkach-w naszym domu danie obowiązk...
Odsłon: 2269
Robienie pierników na Święta to cudowna zabawa. Dużo radości sprawia zrobien...
Odsłon: 580
Prosty i szybki w wykonaniu fit deser z chia z dowolnymi owocami to moja prop...
Odsłon: 1193
Puszysty sernik z dodatkiem mleka w proszku rozpływa się w ustach. Cieszy się...
Odsłon: 457707
Tradycyjny polski śledź w śmietanie. Do niego ziemniaki w mundurkach. Danie c...
Odsłon: 1447
Śledź w oleju z cebulką i ziemniaki w mundurkach-w naszym domu danie obowiązk...
Odsłon: 2269
Robienie pierników na Święta to cudowna zabawa. Dużo radości sprawia zrobien...
Odsłon: 580
Składniki
Składniki dałam do robota i wymieszałam. Można wymieszać ręcznie i dodać odrobinę wody dla ułatwienia. *Zakwas: do litrowego słoja daje się codziennie po łysze mąki żytniej i miesza z wodą. Po 7 dniach jest dobry. Ważne jest codzienne karmienie- inaczej to będzie kwas na żurek a nie na chleb , który ma urosnąć.
Ciasto przełożyłam do wysmarowanej formy, i wyrównałam zwilżoną łyżką. Trzeba postawić w ciepłym miejscu, najlepiej na kaloryferze, aż "wyjdzie"- czyli 4-8 h.
"Wyszło"! Wstawiłam do piekarnika nagrzanego do 185 stopni na 40 minut, to tylko jedna blaszka, wyznacznikiem jest przyrumienienie i pierwszy lekki zapach spalenizny. Bezpośrednio po wyjęciu można chleb posmarować wodą, skórka będzie się błyszczeć.
Najsmaczniejszy jest jeszcze ciepły :)