Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis niezmiennie jest u mnie ten sam bo jest najbardziej zbliżony smakiem do chleba babci, zmieniam tylko rodzaje mąki i dodatki.
Przyjemny w wykonaniu i fantastyczny w smaku kisiel ze śliwek i jabłek posypa...
Odsłon: 444
Przepis dnia
Lazania wbrew pozorom jest bardzo prostym daniem. Ta doskonała uczta kulinarn...
Odsłon: 666382
Proponujemy rosół gotowany na kościach wołowych szpikowych zwanych potocznie...
Odsłon: 165
Pożywna, dobra zupa. Polecam.
Odsłon: 756
Krótko mówiąc jest to pieróg biłgorajski. Pyszny i zdrowy. Polecam.
Odsłon: 5846
Polecam. Doskonale pasuje na rodzinne spotkanie, ale również na kanapki. Po...
Odsłon: 1010
Przyjemny w wykonaniu i fantastyczny w smaku kisiel ze śliwek i jabłek posypa...
Odsłon: 444
Przepis dnia
Lazania wbrew pozorom jest bardzo prostym daniem. Ta doskonała uczta kulinarn...
Odsłon: 666382
Proponujemy rosół gotowany na kościach wołowych szpikowych zwanych potocznie...
Odsłon: 165
Pożywna, dobra zupa. Polecam.
Odsłon: 756
Krótko mówiąc jest to pieróg biłgorajski. Pyszny i zdrowy. Polecam.
Odsłon: 5846
Polecam. Doskonale pasuje na rodzinne spotkanie, ale również na kanapki. Po...
Odsłon: 1010
Składniki
Składniki dałam do robota i wymieszałam. Można wymieszać ręcznie i dodać odrobinę wody dla ułatwienia. *Zakwas: do litrowego słoja daje się codziennie po łysze mąki żytniej i miesza z wodą. Po 7 dniach jest dobry. Ważne jest codzienne karmienie- inaczej to będzie kwas na żurek a nie na chleb , który ma urosnąć.
Ciasto przełożyłam do wysmarowanej formy, i wyrównałam zwilżoną łyżką. Trzeba postawić w ciepłym miejscu, najlepiej na kaloryferze, aż "wyjdzie"- czyli 4-8 h.
"Wyszło"! Wstawiłam do piekarnika nagrzanego do 185 stopni na 40 minut, to tylko jedna blaszka, wyznacznikiem jest przyrumienienie i pierwszy lekki zapach spalenizny. Bezpośrednio po wyjęciu można chleb posmarować wodą, skórka będzie się błyszczeć.
Najsmaczniejszy jest jeszcze ciepły :)