Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis niezmiennie jest u mnie ten sam bo jest najbardziej zbliżony smakiem do chleba babci, zmieniam tylko rodzaje mąki i dodatki.
Składniki dałam do robota i wymieszałam. Można wymieszać ręcznie i dodać odrobinę wody dla ułatwienia.
*Zakwas: do litrowego słoja daje się codziennie po łysze mąki żytniej i miesza z wodą. Po 7 dniach jest dobry. Ważne jest codzienne karmienie- inaczej to będzie kwas na żurek a nie na chleb , który ma urosnąć.
Ciasto przełożyłam do wysmarowanej formy, i wyrównałam zwilżoną łyżką.
Trzeba postawić w ciepłym miejscu, najlepiej na kaloryferze, aż "wyjdzie"- czyli 4-8 h.
"Wyszło"!
Wstawiłam do piekarnika nagrzanego do 185 stopni na 40 minut, to tylko jedna blaszka, wyznacznikiem jest przyrumienienie i pierwszy lekki zapach spalenizny.
Bezpośrednio po wyjęciu można chleb posmarować wodą, skórka będzie się błyszczeć.
Najsmaczniejszy jest jeszcze ciepły :)
Dla wszystkich, którzy chcą piec pyszne, domowe chleby na zakwasie serdecznie...
Odsłon: 34289
Ja dziś miałem jeszcze ochotę na jakiś orzeźwiający napój. Jest nim lemoniada...
Odsłon: 37
Wędzona makrela jest bardzo pożywna, bogata w białko i kwasy tłuszczowe Omega...
Odsłon: 1973
Sałatka Caprese to prawdziwa wizytówka aromatycznej Italii. Ze względu na kol...
Odsłon: 1739
Ja dziś miałem jeszcze ochotę na jakiś orzeźwiający napój. Jest nim lemoniada...
Odsłon: 37
Wędzona makrela jest bardzo pożywna, bogata w białko i kwasy tłuszczowe Omega...
Odsłon: 1973
Sałatka Caprese to prawdziwa wizytówka aromatycznej Italii. Ze względu na kol...
Odsłon: 1739
Składniki
Składniki dałam do robota i wymieszałam. Można wymieszać ręcznie i dodać odrobinę wody dla ułatwienia. *Zakwas: do litrowego słoja daje się codziennie po łysze mąki żytniej i miesza z wodą. Po 7 dniach jest dobry. Ważne jest codzienne karmienie- inaczej to będzie kwas na żurek a nie na chleb , który ma urosnąć.
Ciasto przełożyłam do wysmarowanej formy, i wyrównałam zwilżoną łyżką. Trzeba postawić w ciepłym miejscu, najlepiej na kaloryferze, aż "wyjdzie"- czyli 4-8 h.
"Wyszło"! Wstawiłam do piekarnika nagrzanego do 185 stopni na 40 minut, to tylko jedna blaszka, wyznacznikiem jest przyrumienienie i pierwszy lekki zapach spalenizny. Bezpośrednio po wyjęciu można chleb posmarować wodą, skórka będzie się błyszczeć.
Najsmaczniejszy jest jeszcze ciepły :)
Przepisy Śniadania
Śniadania
Naleśniki z czekoladowym twarożkiem, migdałami i frużeliną truskawkową
Śniadania
Jajka po turecku
Śniadania
Omlet z płatkami owsianymi, cytrynowym serkiem ricotta i pestkami granatu
Śniadania
Jajka po turecku
Naleśniki z czekoladowym twarożkiem, migdałami i frużeliną truskawkową
Pychota:)
Odsłon: 5
Jajka po turecku
Szybka inspiracja śniadaniowa
Odsłon: 301