Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pyszny, domowy chleb z ziarnami
Szybki w przygotowaniu i bardzo puszysty piernik, który można jeść zaraz po u...
Odsłon: 7064
Szybki posiłek, który sprawia radochę w szczególności dzieciom.
Odsłon: 20
Dziś sławetne (tam skąd pochodzi choć w Europie mało znane) ATAPAKUA - Gula...
Odsłon: 35
Przepis na tę miksturę dała mi tydzień temu moja koleżanka z pracy, prawdziwa...
Odsłon: 28
Szybki w przygotowaniu i bardzo puszysty piernik, który można jeść zaraz po u...
Odsłon: 7064
Szybki posiłek, który sprawia radochę w szczególności dzieciom.
Odsłon: 20
Dziś sławetne (tam skąd pochodzi choć w Europie mało znane) ATAPAKUA - Gula...
Odsłon: 35
Przepis na tę miksturę dała mi tydzień temu moja koleżanka z pracy, prawdziwa...
Odsłon: 28
Składniki
Z pół litra ciepłej wody odlać pół szklanki wody, wsypać do niej łyżkę mąki, łyżkę cukru, rozkruszone drożdże i dobrze wymieszać. Odstawić na 10 min. w ciepłe miejsce, aż rozczyn urośnie.
Do dużej miski wsypać obydwie mąki, siemię lniane, słonecznik, pestki dyni, sól i wymieszać. Następnie dodać rozczyn oraz resztę wody i chwilę wyrabiać ciasto. Ciasto ma być rzadkie i kleiste. Przykryć miskę z ciastem ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na ok. 30 min. Keksówkę wysmarować niewielka ilością oleju, ewentualny nadmiar oleju wylać. Podrośnięte ciasto ponownie wyrobić i przełożyć do keksówki. Ponownie odstawić w ciepłe miejsce do podrośnięcia na ok. 25 min.
Przed wstawieniem do piekarnika "posmarować" wodą chleb (ręką lub pędzelkiem). Piec w 220°C przez 45 min. Gotowy chleb powinien wydawać pusty dźwięk po ostukaniu. SMACZNEGO :)