Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Gulasz ugotowany z łopatki wieprzowej podany z ugotowanymi ziemniakami i mary...
Odsłon: 461
Jej kremowość pesto z makaronem.
Odsłon: 102
Takie łódeczki ziemniaczane przygotowałam do kotletów z karczku. Tak przygoto...
Odsłon: 125
Smaki lata w słoikach.
Odsłon: 196
Waniliowy serek homogenizowany możesz samolubnie zjeść na podwieczorek lub wy...
Odsłon: 2251
Gulasz ugotowany z łopatki wieprzowej podany z ugotowanymi ziemniakami i mary...
Odsłon: 461
Jej kremowość pesto z makaronem.
Odsłon: 102
Takie łódeczki ziemniaczane przygotowałam do kotletów z karczku. Tak przygoto...
Odsłon: 125
Smaki lata w słoikach.
Odsłon: 196
Waniliowy serek homogenizowany możesz samolubnie zjeść na podwieczorek lub wy...
Odsłon: 2251
Składniki
Z pół litra ciepłej wody odlać pół szklanki wody, wsypać do niej łyżkę mąki, łyżkę cukru, rozkruszone drożdże i dobrze wymieszać. Odstawić na 10 min. w ciepłe miejsce, aż rozczyn urośnie.
Do dużej miski wsypać obydwie mąki, siemię lniane, słonecznik, pestki dyni, sól i wymieszać. Następnie dodać rozczyn oraz resztę wody i chwilę wyrabiać ciasto. Ciasto ma być rzadkie i kleiste. Przykryć miskę z ciastem ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na ok. 30 min. Keksówkę wysmarować niewielka ilością oleju, ewentualny nadmiar oleju wylać. Podrośnięte ciasto ponownie wyrobić i przełożyć do keksówki. Ponownie odstawić w ciepłe miejsce do podrośnięcia na ok. 25 min.
Przed wstawieniem do piekarnika "posmarować" wodą chleb (ręką lub pędzelkiem). Piec w 220°C przez 45 min. Gotowy chleb powinien wydawać pusty dźwięk po ostukaniu. SMACZNEGO :)