Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 9563
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 1098
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4432
Nasza babcia Ksenia gotowała na wigilię zupę grzybową z kaszą gryczaną. Jedli...
Odsłon: 193
Nie ma nic pyszniejszego niż miękkie, korzenne, aromatyczne pierniki toruński...
Odsłon: 20829
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 9563
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 1098
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4432
Nasza babcia Ksenia gotowała na wigilię zupę grzybową z kaszą gryczaną. Jedli...
Odsłon: 193
Nie ma nic pyszniejszego niż miękkie, korzenne, aromatyczne pierniki toruński...
Odsłon: 20829
Składniki
Z pół litra ciepłej wody odlać pół szklanki wody, wsypać do niej łyżkę mąki, łyżkę cukru, rozkruszone drożdże i dobrze wymieszać. Odstawić na 10 min. w ciepłe miejsce, aż rozczyn urośnie.
Do dużej miski wsypać obydwie mąki, siemię lniane, słonecznik, pestki dyni, sól i wymieszać. Następnie dodać rozczyn oraz resztę wody i chwilę wyrabiać ciasto. Ciasto ma być rzadkie i kleiste. Przykryć miskę z ciastem ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na ok. 30 min. Keksówkę wysmarować niewielka ilością oleju, ewentualny nadmiar oleju wylać. Podrośnięte ciasto ponownie wyrobić i przełożyć do keksówki. Ponownie odstawić w ciepłe miejsce do podrośnięcia na ok. 25 min.
Przed wstawieniem do piekarnika "posmarować" wodą chleb (ręką lub pędzelkiem). Piec w 220°C przez 45 min. Gotowy chleb powinien wydawać pusty dźwięk po ostukaniu. SMACZNEGO :)