Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Szybkie i bardzo proste danie, niezwykle smaczne jako kolacja lub przekąska,...
Odsłon: 304
Przepis dnia
Lekka warzywna zapiekanka z ziemniakami, cukinią i białym serem. Warto trochę...
Odsłon: 8917
zapraszam Was na dość ciekawe ciasto, które może większości z Was kojarzy się...
Odsłon: 21905
Serowe krokiety z brokułami to smażone na złoto kotleciki z ciasta na bazie m...
Odsłon: 548
Szybkie i bardzo proste danie, niezwykle smaczne jako kolacja lub przekąska,...
Odsłon: 304
Przepis dnia
Lekka warzywna zapiekanka z ziemniakami, cukinią i białym serem. Warto trochę...
Odsłon: 8917
zapraszam Was na dość ciekawe ciasto, które może większości z Was kojarzy się...
Odsłon: 21905
Serowe krokiety z brokułami to smażone na złoto kotleciki z ciasta na bazie m...
Odsłon: 548
Składniki
Z pół litra ciepłej wody odlać pół szklanki wody, wsypać do niej łyżkę mąki, łyżkę cukru, rozkruszone drożdże i dobrze wymieszać. Odstawić na 10 min. w ciepłe miejsce, aż rozczyn urośnie.
Do dużej miski wsypać obydwie mąki, siemię lniane, słonecznik, pestki dyni, sól i wymieszać. Następnie dodać rozczyn oraz resztę wody i chwilę wyrabiać ciasto. Ciasto ma być rzadkie i kleiste. Przykryć miskę z ciastem ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na ok. 30 min. Keksówkę wysmarować niewielka ilością oleju, ewentualny nadmiar oleju wylać. Podrośnięte ciasto ponownie wyrobić i przełożyć do keksówki. Ponownie odstawić w ciepłe miejsce do podrośnięcia na ok. 25 min.
Przed wstawieniem do piekarnika "posmarować" wodą chleb (ręką lub pędzelkiem). Piec w 220°C przez 45 min. Gotowy chleb powinien wydawać pusty dźwięk po ostukaniu. SMACZNEGO :)