Do góry

Śniadania Przepis na:

Chleb z ziarnami na kefirze

Chleb z ziarnami na kefirze

Autor:

Przepisów i artykułów: 78 Ocena: 476

Dodano:

Odsłon: 6224

Chleb pszenny z dodatkiem mąki pełnoziarnistej i nasion jest bardzo smaczny i zdrowy. Do takiego chlebka wystarczy odrobina masła.

Składniki

  • mąka pszenna 25 dag
  • mąka pszenna pełnoziarnista 25 dag
  • kefir 400 ml
  • woda ciepła 150-200 ml
  • drożdże świeże 4 dag
  • cukier 1 łyżeczka
  • sól 1 łyżeczka
  • oliwa z oliwek 3 łyżki
  • siemię lniane 2 łyżki
  • słonecznik łuskany 10 dag
> 6 os. > 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Chleb z ziarnami na kefirze

Przygotowanie

  1. Drożdże wymieszać z cukrem, ciepłą wodą, wsypać 3 łyżki mąki, zamieszać, pozostawić w ciepłym miejscu na 10 minut.

  2. Mąki wymieszać z solą, siemieniem i ziarnami słonecznika. ( odłożyć 2 łyżki ziaren słonecznika)

  3. Następnie dodać kefir, wyrośnięty rozczyn i wyrabiać około 10 minut.

  4. Pod koniec dodać oliwę, wyrabiać do dokładnego wchłonięcia. Przykryć i pozostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia.

  5. Wyrośnięte ciasto przełożyć do przygotowanej foremki keksowej, posmarować wodą, odłożyć do wyrośnięcia.

  6. Następnie naciąć nożem, posypać odłożonymi ziarnami. Wstawić do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i piec około 35-40 minut.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (1)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

gochna55 13 października 2018 Fajny przepis. Zabieram. Lubię takie chlebki. Musi być pycha z masełkiem i ... ogóreczkiem kiszonym. Dzięki :):)

1 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń