Do góry

Śniadania Przepis na:

Chleb ziemniaczany z prażonym słonecznikiem

Chleb ziemniaczany z prażonym słonecznikiem

Autor:

Przepisów i artykułów: 471 Ocena: 4853

Dodano:

Odsłon: 583

Bywa tak, że z dnia poprzedniego zostanie troszkę ziemniaków...jeśli tylko mamy jeszcze drożdże w lodówce i słonecznik w szafce, można wyczarować bardzo apetyczny chlebek!

Składniki

  • mąka pszenna typ 450 500 g
  • drożdże świeże 50 g
  • ziemniaki ugotowane 350 g
  • słonecznik łuskany 5 łyżek
  • mleko 200 ml
  • woda ciepła 200 ml
  • masło 50 g
  • sól 1 łyżeczka
> 6 os. > 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Drożdże skruszyć do miski i zalać ciepłym mlekiem, pozostawić na kilka minut. Na suchej patelni uprażyć słonecznik. Ugotowane i ostudzone ziemniaki zmiksować z ciepłą wodą. Do drożdży dodać ziemniaki, słonecznik, mąkę, sól, stopione masło i wyrobić ciasto drożdżowe. Ciasto przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia na ok. 45-50 min.

  2. Następnie przełożyć do wysmarowanej keksówki, pozostawić jeszcze na kwadrans. Piec w temp. ok. 220 stopni przez 40-50 min.
    Smacznego!

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń