Do góry

Śniadania Przepis na:

Chlebek z mozzarellą i masełkiem czosnkowym

Przepis dnia 2020-05-27
Chlebek z mozzarellą i masełkiem czosnkowym

Autor:

Przepisów i artykułów: 790 Ocena: 49418

Dodano:

Odsłon: 1769

Nie będę się szczególnie rozpisywać. W ostatnim czasie to najlepszy chleb jaki piekłam. Smakuje wspaniale, pachnie nieziemsko, jest puszysty i mięciutki. Inspiracja zaczerpnięta z bloga Szybko i smacznie.

Składniki

  • mąka pszenna wawelska 800 g
  • sól 1 łyżka (płaska)
  • mleko około 500 ml
  • zaczyn:
  • drożdże świeże 50 g
  • cukier 1 łyżeczka
  • mleko 4- 5 łyżek
  • mąka pszenna wawelska 2 łyżki
  • dodatkowo:
  • ser mozzarella 2 opakowania, czyli 2 duże kulki
  • masło 50 g
  • czosnek 2 ząbki
  • świeży tymianek 1 łyżeczka
> 6 os. > 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Chlebek z mozzarellą i masełkiem czosnkowym

Przygotowanie

  1. W garnuszku przygotowujemy zaczyn. Kruszymy drożdże, do których dodajemy cukier, mleko i mąkę pszenną*. Całość ucieramy łyżką na jednolitą, dość gęstą masę, odstawiamy do wyrośnięcia.

    *Mleko i drożdże powinny mieć temperaturę pokojową.

    Gdy zakwas podwoi lub potroi swoją objętość, do dużej miski wsypujemy mąkę, sól oraz wlewamy mleko. Na końcu dodajemy wyrośnięty zaczyn. Składniki delikatnie mieszamy łyżką do momentu ich połączenia, następnie wyrabiamy ręcznie przez 5- 10 minut.
    Ciasto jest dobrze wyrobione i napowietrzone jeśli odchodzi od ręki. Takie ciasto odstawiamy na około godzinę do wyrośnięcia.
    W tym czasie mozzarellę osączamy z zalewy, kroimy na wąskie paski o szerokości mniej więcej 1 centymetra. Masło rozpuszczamy w garnuszku i łączymy z czosnkiem przeciśniętym przez praskę.

  2. Wyrośnięte ciasto przekładamy do natłuszczonej odrobiną masła z czosnkiem blaszki (wymiary 28 centymetrów x 24 centymetry) i rozprowadzamy równomiernie, zwilżonymi
    wodą dłońmi, po całym spodzie blaszki. W cieście robimy nacięcia na głębokość 1 centymetra, tworząc na powierzchni ciasta chlebowego wzór kratki. W nacięcia wkładamy mozzarellę.

    Wierzch ciasta smarujemy masełkiem czosnkowym i posypujemy listkami tymianku.

    Chleb pieczemy w piekarniku o temperaturze 190 stopni przez 60 minut.

    Smacznego.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (8)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

konhambos 27 maja Jak juz mówilam na Twoim blogu, wyszedl doskonale, a ze smakuje to wiem, moja rodzina tez go uwielbia :)
Dziekuje za podanie zródla, nie kazdy to robi.
Odpowiedzi: 1 ▼

0 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń