Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Nie masz pomysłu na szybkie domowe śniadanie bez smażenia lub gotowania? Wykorzystaj ciasto francuskie i jajka. To danie właściwie robi się samo. Możesz dodać do niego szynkę, boczek, świeży szczypior, a także ulubione warzywa. Oto podstawowa wersja z serem i płynnym żółtkiem jajka.
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 8646
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 1266
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 10275
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4667
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 738
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 8646
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 1266
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 10275
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4667
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 738
Składniki
Ciasto francuskie rozłóż na blacie i pokrój na 6 równych kwadratów. Możesz też wyciąć dowolne inne kształty według uznania.
Jajko rozkłóć z pomocą widelca. Pędzelkiem spożywczym rozprowadź odrobinę na powierzchni każdego ciasta francuskiego. Ułóż po plasterku sera.
Rozgrzej piekarnik do 190 stopni Celsjusza. Włóż ułożone ciastka francuskie na blaszce. Piecz około 12-14 minut.
Po wyciągnięciu ciasto mogło wyrosnąć, więc zrób na środku miejsce, wbijając szklankę albo robiąc zagłębienia łyżką. Wbij po jajku na środek każdego ciastka francuskiego. Posyp solą i pieprzem. Włóż ponownie do piekarnika i zostaw na około 7-9 minut aż białko się zetnie.