Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Nie masz pomysłu na szybkie domowe śniadanie bez smażenia lub gotowania? Wykorzystaj ciasto francuskie i jajka. To danie właściwie robi się samo. Możesz dodać do niego szynkę, boczek, świeży szczypior, a także ulubione warzywa. Oto podstawowa wersja z serem i płynnym żółtkiem jajka.
Gołąbki bez zawijania to uproszczona forma tradycyjnych gołąbków, czyli kotle...
Odsłon: 692
Dziś postanowiłam trochę inaczej ugotować moja zupę niż dotychczas. Zwykle ni...
Odsłon: 51
Szybki obiad z łososiem z buraczkami na pure z batata. Uwielbiamy batata za s...
Odsłon: 71
Przepyszne i bardzo proste ciasto z ryżem preparowanym i masą krówkową. Lekki...
Odsłon: 94
Gołąbki bez zawijania to uproszczona forma tradycyjnych gołąbków, czyli kotle...
Odsłon: 692
Dziś postanowiłam trochę inaczej ugotować moja zupę niż dotychczas. Zwykle ni...
Odsłon: 51
Szybki obiad z łososiem z buraczkami na pure z batata. Uwielbiamy batata za s...
Odsłon: 71
Przepyszne i bardzo proste ciasto z ryżem preparowanym i masą krówkową. Lekki...
Odsłon: 94
Składniki
Ciasto francuskie rozłóż na blacie i pokrój na 6 równych kwadratów. Możesz też wyciąć dowolne inne kształty według uznania.
Jajko rozkłóć z pomocą widelca. Pędzelkiem spożywczym rozprowadź odrobinę na powierzchni każdego ciasta francuskiego. Ułóż po plasterku sera.
Rozgrzej piekarnik do 190 stopni Celsjusza. Włóż ułożone ciastka francuskie na blaszce. Piecz około 12-14 minut.
Po wyciągnięciu ciasto mogło wyrosnąć, więc zrób na środku miejsce, wbijając szklankę albo robiąc zagłębienia łyżką. Wbij po jajku na środek każdego ciastka francuskiego. Posyp solą i pieprzem. Włóż ponownie do piekarnika i zostaw na około 7-9 minut aż białko się zetnie.